woensdag 11 juni 2008

Nederlandse schrijver Adriaan Jaeggi (45) overleden

De Nederlandse schrijver, dichter en columnist Adriaan Jaeggi is op 45-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darmkanker, zo melden Het Parool en NRC Boeken. In zijn laatste columns voor Het Parool beschreef hij zijn almaar degraderende gezondheidstoestand. "Een van de dingen die kanker met je doet is je energie wegvreten. Ik geloof dat dat bij velen uiteindelijk ook de voornaamste doodsoorzaak is, als het niet meer lukt om genoeg energie te verzamelen om terug te vechten", zo meldde hij op 1 juni. Afgelopen donderdag luidde het: "nog geen anderhalve maand columnist bij Het Parool en er stonden al twee lege kolommen op de plaats van mijn stuk [...] Tenzij er een wonder gebeurde."
Jaeggi (1963) studeerde Engelse taal- en letterkunde in Leiden, aldus de biografie op zijn website. Hij werkte tijdens zijn studie onder meer als trombonist, duikinstructeur, vorkheftruckchauffeur en snackbarhouder. Hij was ook werkzaam als redacteur van het blad Propria Cures. In 1995 trad hij in dienst bij de Amsterdamse uitgever Thomas Rap, jaar waarin ook zijn eerste roman De tol van de roem verscheen. Onder de schuilnaam Simon Troost debuteerde hij in 1994 al als dichter met Cowboys hebben het maar makkelijk. Vanaf 1999 werkte hij tweeëneenhalf jaar als redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij.
Zijn tweede roman Held van beroep (1999) kende behoorlijk wat succes. Hij werd genomineerd voor de longlist van de Ako- en de Libris Literatuurprijs én bekroond met de Halewijnprijs. Als dichter kwam hij in 2002 in eigen naam met Sorry dat ik het paard en de hond heb doodgeschoten. In januari 2005 werd hij benoemd tot eerste stadsdichter van Amsterdam. Jaeggi was ook mede-iniatiefnemer van de Gouden Doerian, schalkse prijs voor het slechtste boek van het jaar.
De onvermoeibare Jaeggi schreef als columnist voor De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Volkskrant magazine en Het Parool. Hij hield ook een veelgelezen weblog bij, waarin hij af en toe graag mocht polemiseren. In 2004 werden zijn columns gebundeld onder de titel Luxeproblemen, "een verzameling verhalen over het leven van nu". In de Boekenweek van 2006 verscheen het autobiografische Tromboneliefde, dat na een maand herdrukt werd. Vorig voorjaar publiceerde hij zijn roman Edele dieren, "een roman over het verloren paradijs, toerisme en de smalle grens die ons scheidt van chaos en verlies" die geprezen werd voor Jaeggi's gevoel voor satire. Zie ook deze pagina bij VPRO Boeken en het ontroerende in memoriam van Maarten Moll in Het Parool, evenals het bericht bij zijn uitgever Nieuw Amsterdam en de obit van Arjan Peters in De Volkskrant. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home