maandag 16 juni 2008

Mulischboek met opdracht aan Castro opgedoken in Havana

De Nederlandse auteur Harry Mulisch zou in oktober 1968 de Cubaanse leider Fidel Castro een van zijn boeken hebben gestuurd, voorzien van een handgeschreven opdracht, zo melden onder meer De Volkskrant en NRC. Het betreft een exemplaar van Het woord bij de daad (1968), waarin Mulisch zijn bewondering voor de Cubaanse revolutie niet onder stoelen of banken stak. Er staat in het Spaans: 'Opgedragen in bewondering aan commandant Fidel Castro, die met zijn Cubaanse volk een sprong voorwaarts heeft gemaakt, niet van honderd maar van duizend jaar!'
Antiquariaat Fokas Holthuis toonde het boek bij een taxatiedag van de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit Amsterdam. Hij zegt dat de opdracht authentiek is en schat de waarde op 2.500 euro.
De huidige eigenaar van het boek trof het boek tijdens een recente vakantie in een boekenzaak in Havana en schafte het voor slechts drie pesos aan. Niemand kan zeggen of het boek ooit daadwerkelijk in handen kwam van Castro of onderschept werd door de post. Mulisch heeft nog geen bevestiging gegeven of de opdracht authentiek is. De auteur bracht 1967 en 1968 menig bezoek aan Cuba en ontmoette Castro diverse malen, wat toen voor nogal wat ophef zorgde. (DL - foto Mulisch met Castro op de achterzijde van Het woord bij de daad)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home