zondag 15 juni 2008

Mick Jagger schermt rechten op werk van Dylan Thomas af

Rockicoon Mick Jagger heeft een verbod uitgesproken op het gebruik van gedichten van Dylan Thomas in The Edge of Love, een biografische film over de Welshe dichter, toneelschrijver en drinkende legende, zo melden Red Orbit en NME. De Britse voorman van The Rolling Stones bezit de rechten op een groot deel van de poëzie van Dylan Thomas. Hij werkt met zijn filmmaatschappij Jagged Films ook aan een biopic over de schrijver uit Swansea, en wilde daarom niet dat er gedichten uit Thomas’ bundel The Map of Love uit 1939 in de andere film werden geciteerd.
The Edge of Love werd voorgesteld op het recente Hay Festival en regisseur John Maybury liet daar weten dat hij de film opnieuw moest monteren nadat Jagger ermee dreigde een rechtzaak aan te spannen. De prent over het leven van Dylan Thomas (1914-1953), met Matthew Rhys in de rol van Thomas, Sienna Miller en Keira Knightley, gaat volgende week in Groot-Brittannië in première. De film focust op een jonge Thomas, die in het onder de oorlog lijdende Londen verliefd wordt op Caitlin MacNamara (Miller). Tussen Thomas, Caitlin en Thomas’ jeugdliefde Vera Philips (Knightley, foto) ontwikkelt zich een merkwaardige menage-à-trois, tot frustratie van Vera’s man William Killick. Pas van het front teruggekeerd, schiet hij in een beschonken bui naar het huis van Thomas, terwijl de dochter van Dylan en Caitlin er ligt te slapen. Opmerkelijk genoeg is het de kleindochter van William Killick, Rebekah Gilbertson, die The Edge of Love heeft geschreven en geproduceerd, samen met Sharman MacDonald (de moeder van Knightley). Hun project en dat van Jagger waren in een heuse wedloop verwikkeld om het eerst in de bioscopen te verschijnen, zo meldde The Guardian een tijd geleden. Nu The Edge of Love het gehaald heeft, is niet duidelijk of en wanneer Jagger zal doorgaan. In The Times laat Aeronwy Thomas, de dochter van Caitlin en Dylan die de Thomas Estate beheert en ook voorzitster is van The Alliance of Literary Societies, ondertussen haar licht schijnen op de film en de schietpartij: “Er is een mistige zone tussen feit en fictie, waar slordig mee omgesprongen kan worden. In deze film gebeurt dat niet. Het is een soort van utopia, met Dylan als een icoon.”
Het werk van Thomas is de laatste jaren aan een opmerkelijke revival bezig, mede doordat enkele celebrity’s – zoals Knightley, maar ook Pierce Brosnan en Catherine Zeta-Jones – in de dichter een zielsverwant herkennen. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home