woensdag 25 juni 2008

Margaret Atwood bekroond met prestigieuze Prins van Asturiëprijs

De 68-jarige Canadese schrijfster Margaret Atwood is bekroond met de befaamde Prins van Asturiëprijs in de categorie literatuur, zo meldt AFP. Atwood werd door de jury opmerkelijk genoeg verkozen boven de Spanjaard Juan Goytisolo en boven de Brit Ian McEwan en de Albanees Ismail Kadare.
De prijs heeft een waarde van 50.000 euro. Atwood werd door de jury geprezen vanwege haar "vooraanstaande literaire oeuvre" waarin ze "met scherpte en ironie" talloze genres bespeelt. Ook viel in de smaak dat Atwood, die als dé grote dame van de Canadese literatuur wordt beschouwd, de vrouwenzaak verdedigt en sociaal onrecht op de korrel neemt. Atwood ontving in 2000 al de Booker Prize voor haar roman The Blind Assassin. Ze is naast romancière, ook dichteres en essayiste. In totaal kwamen 31 schrijvers uit 24 landen in aanmerking.
De vermaarde Prins van Asturië-prijzen worden jaarlijks in acht (wetenschappelijke en culturele) disciplines uitgereikt. De onderscheidingen worden beschouwd als de Spaanse varianten van de Nobelprijs. Onlangs vielen al Tzvetan Todorov en internetgigant Google in de prijzen. De Prins van Asturiëprijzen worden in het najaar door de prins van Asturië, de Spaanse troonopvolger Felipe, in Oviedo overhandigd. Vorig jaar ging de literatuurprijs naar Amos Oz. (DL -prent: Atwood door Andi Watson)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home