donderdag 26 juni 2008

Koninklijke Bibliotheek Brussel digitaliseert via Europeana

De Koninklijke Bibliotheek te Brussel heeft zijn project voor een virtuele bibliotheek Belgica@kbr.be voorgesteld, in het kader van Europeana, de Europese digitale bibliotheek waarbij heel wat nationale bibliotheken zoals bijvoorbeeld ook de Bibliothèque Nationale de France en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn aangesloten (zie hier voor de partners). Begin december volgt de lancering op de website Belgica. De KB mikt op een volledige inventaris van het patrimonium, dat vervolgens online wordt geplaatst. De meest waardevolle stukken genieten daardoor een betere bescherming omdat ze minder geconsulteerd zullen worden, zo zegt de instelling. De KB rekent op een vlottere ontsluiting. De virtuele bibliotheek omvat de erfgoedcollecties, de referentiebibliotheek, de kranten en de virtuele tentoonstellingen, aldus een bericht op deredactie.be.
In De Morgen zegt wetenschappelijk medewerker Ann Kelders: "Het is een utopie om de volledige bibliotheek te digitaliseren. Daarom krijgen bepaalde werken voorrang. We digitaliseren eerst de kwetsbaarste documenten die regelmatig geraadpleegd worden, zoals oude handschriften." Belgische stukken krijgen voorrang op de de buitenlandse.
Het kostenplaatje van het geheel zou 100 miljoen euro zijn. De Koninklijke Bibliotheek en het Federaal Wetenschapsbeleid investeerden vijf miljoen euro in het project. Patrick Lefèvre, algemeen directeur van de KB Brussel heeft ideeën om het benodigde geld op te sporen: "We hebben uitgerekend dat de bibliotheek elk jaar zo'n 300.000 euro zou kunnen sparen. Met dat geld kunnen we zowat tienduizend boeken, een heel aantal kranten en zo'n 1.200 munten digitaal vastleggen. Als we dat tien jaar kunnen volhouden, hebben we toch al een groot deel van onze collectie ontsloten."
De bibliotheek rekent ook op extra-inkomsten via publiek-private partnerships en extra steun vanuit Europa. Europeana is een project dat oorspronkelijk door de Europese Commissie in het leven is geroepen als tegengewicht voor de (Amerikaanse) hegemonie van Google Book Search inzake digitalisering. Vooral in Frankrijk vond Europeana veel pleitbezorgers, onder meer bij de BNF en de voormalige president Chirac. De Gentse Universiteitsbibliotheek is niet betrokken bij Europeana, maar digitaliseert met Google. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home