woensdag 11 juni 2008

Indiase auteur Indra Sinha in hongerstaking voor Bhopalslachtoffers

De Indiase schrijver Indra Sinha, auteur van het vorig jaar voor de Booker Prize geshortliste Animal's People, is een hongerstaking begonnen om te protesteren tegen de manier waarop de Indiase regering de overlevenden van de Bhopalramp behandelt. Sinha zegt dat de kwalijke effecten bij overlevende slachtoffers van de chemische ramp uit 1984 nog steeds aanzienlijk zijn en klaagt de Indiase overheid aan, die amper stappen zet om de slachtoffers tegemoet te komen, aldus The Guardian. Sinha fictionaliseerde de ramp én een burgercampagne omtrent de Bhopalramp in zijn roman Animal People.
Sinha startte zijn hongerstaking dinsdag in het kader van een campagne om de Amerikaanse firma Dow Chemical voor de rechter te brengen in verband met de ramp. In december 1984 verspreidde het bedrijf Union Carbide een wolk met giftige gassen over de centraal-Indiase stad Bhopal, waarbij 8.000 mensen onmiddellijk stierven en een half miljoen mensen gewond raakten. Later overleden nog eens 15.000 mensen aan de naweeën van de ramp, nog later stierven 25.000 personen als gevolg van vergiftiging van de achtergelaten site. De firma Dow nam Union Carbide in 2001 over. Sinha ondersteunt met zijn actie onder meer negen Bhopalactievoerders, die al een tijd lang intensief protest aantekenen tegen de Indiase regering. Tijdens de campagne ketenden onder meer ook al kinderen, die het slachtoffer waren van watervervuiling, zich vast aan de residentie van de Indiase eerste minister Mamohan Singh.
De hongerstaking is bedoeld als laatste noodkreet naar de regering om hun beloften inzake de opruiming van de Bhopalsite waar te maken én juridische stappen te ondernemen tegenover Dow. Sinha trok fel van leer tegen de Indiase overheid: "Those poisoned in Bhopal continue to sicken and die, without help, without compassion, without justice, because the politicians in Delhi want to do business with their killers." Hij omschreef de regering ook als "canaille". Eerder was Sinha, die in Frankrijk woont, al mede-initiatiefnemer van een virulente open brief over Bhopal, eveneens gericht aan de Indiase regering. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home