dinsdag 24 juni 2008

Ian Mc Ewan haalt fors uit naar radicale islam

De Britse succesauteur Ian McEwan heeft in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera zwaar uitgehaald naar militante moslims. Hij veroordeelde hen omdat ze "een samenleving willen creëren die ik verafschuw", zo meldt de Sunday Telegraph en The Independent. McEwan zei dat hij "deze moslims veracht" vanwege hun kijk op vrouwen en homoseksualiteit. De auteur van Atonement en On Chesil Beach veroordeelde religieuze hardliners en nam daarbij zijn collega-vriend Martin Amis in bescherming tegen de aanhoudende verwijten van islamofobie en racisme die deze sinds enige tijd te incasseren krijgt. Volgens Amis hebben radicale moslims het laken naar zich toegetrokken in de hedendaagse islam. De uitspraken van Ian McEwan krijgen nu op hun beurt kritiek van de Muslim Council of Britain.
McEwan vindt het echter "logisch absurd" en "moreel onaanvaardbaar" dat een schrijver bij elke uitspraak over de radicale islam meteen het label racist krijgt opgekleefd: "Vanaf het moment dat een schrijver zijn mening over de radicale islam uit, is er onmiddellijk iemand vanuit linkse hoek die hem wil tackelen en beweert dat hij een racist is, omdat de meerderheid van de moslims een donkere huidskleur hebben", zo stelde McEwan in de Corriera della Sera. En hij benadrukte: "Martin [Amis] is geen racist." Over de zelfmoordaanslagen van moslims stelde Amis begin december 2007 onder meer: "Vanuit elke hoek in het Westen zou er een permanente fabriekssirene van walging over dit soort acties moeten luiden."
McEwan trok in het gesprek ook de vergelijking tussen radicale moslimopinies en die van christelijke fundamentalisten in de Verenigde Staten. "Ik vind hun meningen evengoed absurd. Ik hou niet van deze middeleeuwse opvattingen waarin God ter aarde daalt om de gelovigen te redden en de anderen te vervloeken. Maar het verschil is dat deze Amerikaanse christenen niemand in mijn stad willen doden."
Inayat Bunglawala van de Muslim Council of Britain bekritiseerde McEwans uitspraken meteen: "Het feit dat McEwan Martin Amis' uitspraken wil witwassen, zegt veel over zijn eigen opvattingen terzake. [...] Natuurlijk mag je kritiek uitoefenen op elke religie. Maar Amis ging heel veel verder dan dat en bepleitte discriminatie, die de hele gemeenschap zou treffen: vrijheidsberoving voor moslims, later zelfs deportatie en reisverboden." Zie onze eerdere berichtgeving over Martin Amis en zijn vermeende racistische uitspraken. (DL - illustratie Mc Ewan: Chang Park, foto Martin Amis)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home