zaterdag 14 juni 2008

Gore Vidal: 'Het kost honderd jaar om het door Bush aangerichte kwaad weg te wissen'

De Amerikaanse schrijver Gore Vidal doet in de Spaanse krant El Mundo een aantal boude uitspraken over president George W. Bush. Hij zegt dat het "honderd jaar zal kosten om al het kwaad te herstellen" dat Bush heeft aangericht, zo signaleert TV5. "De president gedraagt zich als een ware crimineel, maar wij hebben niet de moed om hem uit zijn ambt te zetten omdat hij de Amerikaanse grondwet met voeten heeft getreden", aldus Vidal, die hiermee doelt op de oorlog in Irak, waar hij een virulent tegenstander van is.
"Wij leven in een dictatuur. We hebben een fascistische regering die de media controleert en hebben de Republiek achter ons gelaten", zo voegde Gore Vidal eraan toe, precies op het moment dat Bush een soort afscheidstournee volbrengt doorheen de Europese landen.
De 82-jarige Vidal is al geruime tijd een van de onverzoenlijkste critici van de imperiale ambities van de Verenigde Staten. Over de democratische presidentskandidaat Barack Obama zei hij: "Ik heb op een bepaald moment gedacht dat hij een demagoog was, maar hij is intelligent en een intelligente president is een volstrekte nieuwigheid in het Witte Huis." Obama heeft wel degelijk kansen om de verkiezingen tegen John McCain te winnen, zegt Vidal, "op voorwaard dat hij er levend uitkomt". Vidal is een verre neef van de voormalige vicepresident Al Gore.
Vidal beschimpte tenslotte ook zijn jongere collegaschrijvers. Volgens hem zijn er momenteel geen grote intellectuele Amerikaanse auteurs meer van het kaliber Norman Mailer, Kurt Vonnegut of hemzelf. "De hedendaagse schrijvers weten niets van de geschiedenis, ze willen enkel over zichzelf schrijven", zo beweert Vidal nog in het interview. Zie ook het bericht op News24.com (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home