woensdag 18 juni 2008

Geloofd & geprezen # 14

Nieuwsrubriek met enkele recent gelauwerde boeken en auteurs.
**De naar de VS uitgeweken Australische auteur Geraldine Brooks (1955) heeft met het internationaal veelgeprezen People of the Book (2008) de belangrijke Australian Book of the Year award gewonnen. De roman is een fictieve vertelling over de Haggadah van Sarajevo, het geïllumineerde manuscript met Joodse religieuze teksten uit 1350 (zie foto). In 2006 won Brooks ook al een Pulitzer Prize voor de roman March. Opmerkelijk genoeg heeft de zus van Brooks, de kunsthistorica Darleen Bungey, tegelijkertijd ook de belangrijkste non-fictieprijs van Australië gewonnen. Dat bekroonde boek is Arthur Boyd, A Life in the Paint, een kunstenaarsbiografie van een van de gerenommeerdste modernistische schilders down-under, zo melden de Herald Sun en The Australian. Auteur David Malouf won de ereprijs van de Australische boekenindustrie.

**De Vlaamse componist en multi-instrumentalist Philippe de Chaffoy heeft de Louis Paul Boonprijs 2008 gewonnen, zo meldt VRT. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid en die zijn “binding met de mens centraal stelt” en is een initiatief van het Honest Arts Movement. Eerdere winnaars waren onder meer de auteurs Geertrui Daem en Paul de Wispelaere en de theatermaker Chokri Ben Chikha.

**Mark Lynas heeft met zijn boek over de opwarming van de aarde, Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet, de Royal Society Science Book of the Year award in de wacht gesleept, een van de belangrijkste Britse prijzen voor (populair-)wetenschappelijke boeken, zo staat te lezen in The Guardian. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home