maandag 23 juni 2008

Egyptisch-Franse cultauteur Albert Cossery (94) overleden

De Egyptisch-Franse schrijver Albert Cossery, één van de laatste legendarische figuren van het Saint-Germain-des-Prés van weleer, is zondag op 94-jarige leeftijd overleden in Parijs, in hotel La Louisiane, waar hij sinds 1945 resideerde, leefde en werkte. Dat meldt AFP/TV5.
De auteur, een kruising van een bohemien en een dandy, bezat een cultstatus als "Voltaire van de Nijl" en was een compromisloos aanhanger van de luiheid, die hij in allerlei varianten in zijn ironische boeken heeft beschreven en daarin ook filosofisch onderbouwde. Cossery gruwde van het woord 'ambitie' en zocht de zin van het leven in een soort "lucide nietsdoen", zoals zijn Nederlandse vertaalster Mirjam de Veth het treffend omschreef. "Slapen is bij hem een vorm van nee-zeggen." Cossery was ook een man van onwankelbare gewoontes: "Tot enkele dagen voor zijn dood, deed hij zijn traditionele ronde van de cafés in het kwartier: de Flore en les Deux Magots", zo verklaarde de directie van het hotel.
Cossery heeft een qua omvang bescheiden maar erg hoogwaardig oeuvre, met een sarcastische inslag én een vaak absurdistische humor, waarin de kleine luiden of hele en halve intellectuelen, schobbejakken en prostituees van Caïro in al hun varianten opduiken. Tot zijn slechts acht boeken behoren Mendiants et orgeilleux, Un complot de saltimbanques, La maison de la mort certaine, La violence et la dérision, Les fainéants de la vallée fertile en Les couleurs de l'infamie (1999). Zijn eerste roman Les hommes oubliés de Dieu werd door Henry Miller warm verdedigd. Cossery's boeken werden in 15 landen vertaald en kregen algauw een cultstatus. In Nederland bracht uitgeverij Coppens en Frenks De luiaards van de vruchtbare vallei (1997) uit evenals Het huis van de wisse dood (2006), beiden in een vertaling van Mirjam de Veth die zich ingespannen heeft om het werk van Cossery in de lage landen te verspreiden (lees hier onze recensie). Zijn romans zijn geschreven in een onberispelijk, klassiek Frans dat staat als een huis.
Cossery werd op 3 november 1913 geboren te Caïro, waar hij tot zijn zeventiende Franse scholen bezocht. Na de Tweede Wereldoorlog (die Cossery gedeeltelijk doorkwam als chef-steward op de pakketdienst Port Saïd-New York) vestigde hij zich in Parijs, om de stad en meer bepaald zijn wijk rondom hotel La Louisiane nauwelijks nog te verlaten. Hij sloot vriendschap met onder meer Alberto Giacometti, Albert Camus, Boris Vian en Juliette Gréco. Conform zijn principes koos hij ervoor zo weinig mogelijk te bezitten. Cossery was laureaat van de prijs van de Francophonie de l'Académie française in 1990, van de prix Méditerranée (2000). Na een keelkanker in 1998 waren zijn stembanden aangetast en kon hij amper nog spreken. (DL)

Labels: , ,

2 Comments:

Anonymous Kees Godefrooij said...

Wat heeft u van dit bericht een prachtig, goddelijk en hartstochtelijk stukje gecomponeerd, waarde - door het vuur van bezieling verteerde doch onbrandbare - Papieren Man.

zaterdag, juni 28, 2008 9:55:00 a.m.  
Anonymous Kees Godefrooij said...

Wat heeft u van dit bericht een prachtig, goddelijk en hartstochtelijk stukje gecomponeerd, waarde - door het vuur van bezieling verteerde doch onbrandbare - Papieren Man.

zaterdag, juni 28, 2008 9:58:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home