zaterdag 28 juni 2008

Duits museum blaast Pamuktentoonstelling af na getreuzel van Nobelprijswinnaar

De prestigieuze Schirn Kunsthalle in Frankfurt blaast een grootscheepse literaire tentoonstelling af omtrent het nieuwe, binnenkort te verschijnen boek Masumiyet Müzesi (Het museum van de onschuld) van de Turkse auteur Orhan Pamuk. Nobelprijswinnaar literatuur 2006 Pamuk slaagt er niet in de gestelde deadline te halen, zo meldt The Earth Times. De roman zou fungeren als een soort catalogus bij de tentoonstelling. Het museum van de onschuld is een liefdesverhaal dat gebaseerd is op herinneringen die een aantal alledaagse voorwerpen bij Pamuk opwekken. Het vertelt het verhaal van de rijke Kemal die een passie opvat voor een vrouw uit de lagere middenklasse, een verre verwant van de man.
De tentoonstelling zou parallel lopen met de Frankfurter Buchmesse in oktober en plaatsvinden van 18 oktober tot 18 januari 2009. Turkije is eregast op de Buchmesse (15 tot 19 oktober), met Pamuk als aanvoerder van een delegatie van 350 Turkse auteurs.
Omdat Pamuk nu flinke vertraging heeft opgelopen met zijn manuscript en ook de Duitse vertalers en tentoonstellingsmakers daardoor met de handen in het haar zitten, heeft de Schirn Kunsthalle besloten om de tentoonstelling te verdagen. "In het licht van de grote vertraging in de voltooiing van de roman Het museum van de onschuld en het verzamelen van de tentoonstellingsitems in Istanboel, kan de timing van de gelijknamige tentoonstelling niet worden aangehouden", zo meldde Schirn gisteren. De Duitse vertaling van het boek zou bij Carl Hanser Verlag verschijnen medio augustus, maar nu is daar 10 september vooropgesteld.
Mogelijk wordt de tentoonstelling wél op een latere datum opgestart. Voorzien was dat de tentoonstelling ook te bekijken zou zijn in het huis in Istanboel waar de roman zich situeert.
Het is niet voor het eerst dat Pamuk worstelt met zijn deadlines. Zijn nieuwe roman werd al diverse keren aangekondigd maar dan weer uitgesteld, tot ontsteltenis van zijn uitgevers, zie hier. Pamuk werkt al ruim tien jaar aan het boek. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home