donderdag 12 juni 2008

Debutant Rawi Hage strijkt IMPAC Dublin Literary Award op

De Libanees-Canadese schrijver Rawi Hage is voor zijn debuutroman De Niro's Game bekroond met de IMPAC Dublin Literary Award, zo maakte de organisatie in Dublin bekend. De IMPAC is met zijn geldsom van 100.000 euro befaamd als een van de financieel vetst gehonoreerde literaire prijzen ter wereld. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend voor een in het Engels verschenen roman uit de gehele wereld. Het boek werd uitverkoren uit een shortlist van acht boeken, nadat de vakjury eerder 137 titels kreeg voorgeschoteld, die door 162 bibliotheken uit 45 landen waren voorgedragen.
De Niro's Game is een roman die speelt tegen de achtergrond van de burgeroorlog in Beiroet (Libanon). Hage vertelt zijn boek vanuit het perspectief van de opgroeiende Bassam en zijn vriend George. Wanneer ze de volwassenheid naderen, moeten ze een keuze maken voor de toekomst: in de door oorlog verwoeste stad blijven en in de criminaliteit duiken of naar het buitenland vluchten. Laureaat Wage toonde zich erg verwonderd met de bekroning en kon amper geloven dat hij als debutant met de eer ging lopen: "I am a fortunate man". Hij refereerde aan zijn moeilijke jaren in Beiroet en zijn vervreemding als vluchteling. Wage emigreerde zelf van Libanon naar Canada.
De jury prees het boek als "welsprekend en bij momenten bijzonder mooi geschreven" en roemde ook "het inzicht en de authenticiteit" waarmee oorlogssituaties worden weergegeven. "Het is een spel zonder winnaars, waarbij enkel gradaties van overleving bestaan."
Vorig jaar ging de prijs naar de Zweedse auteur Per Petterson. Eerdere laureaten zijn ook Colm Toibin, Michel Houellebecq en Orhan Pamuk. De prijs is toe aan zijn dertiende editie. Zie ook het eerdere bericht. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home