zondag 1 juni 2008

Alberto Manguel: 'Lezen bedreigd door 'supermarktmodel' en versnelde samenleving'

In een lezing afgelopen week te Leiden waarschuwde auteur-bibliofiel Alberto Manguel voor een al te uitgesproken benadering van het boek als een winstgevend product, in een maatschappij waar lezen geen belangrijke waarde meer is, zo meldt Boekblad (artikel geciteerd bij Boekhandel Roelants). De vermaarde Manguel, die zich niet vaak tot cultuurpessimistische uitspraken laat verleiden maar het boek toekomst toedicht, was te gast op het symposium Reading in a digitising society in Leiden, georganiseerd door Stedelijk Museum De Lakenhal, Universiteit Leiden en uitgeverij Ginkgo ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Stad van boeken, zeven eeuwen lezen in Leiden'. Manguel, auteur van onder meer A History of Reading, is mild voor de digitalisering. "Nieuwe media als internet en e-bookreaders zijn niet veel meer dan een andere manier om een boek te lezen. Zo vereist het lezen van een pdf op een scherm, waarin de lezer net als eeuwen geleden met boekrollen moet scrollen, een andere benadering dan het lezen van een boek waarin je kunt bladeren. Maar een achteruitgang - of vooruitgang - is dat niet." En een boek op internet kan bovendien moeilijker gecensureerd, verboden of verbrand worden.
Waar het voor Manguel om draait is de vraag of we in de toekomst "creatieve lezers" zullen blijven. Het lezen als intellectuele daad heeft zijn prestige verloren, aldus de Argentijnse Canadees. "Lezen is een langzame, moeilijke daad die geen geld oplevert, terwijl de samenleving juist snelheid, gemak en boven alles geld verdienen waardeert. Hoe kun je dan tegen jongeren zeggen dat ze moeten lezen als alles in hun omgeving daartegen pleit?" De boekindustrie maakt en verkoopt boeken volgens het supermarktmodel. Door de nieuwe Dan Brown in stapels als ziggoerats te leggen breng je volgens Manguel onvermijdelijk de boodschap dat het een belangrijk boek is. En de waardevolle boeken met een subtiele stem worden aan de kant geduwd en belanden rechtopstaand op een ondergeschoven schap. Manguel haalde ook uit naar al te commerciële flapteksten, bijvoorbeeld die van een Vintage-editie van Het slot van Kafka: 'If you liked this book, then read Paolo Coelho'.
In The New York Times sprak de Canadees-Argentijnse Manguel, Borges' voormalige voorlezer (die nu in Frankrijk woont) over zijn eigen bibliotheek met 30.000 boeken. Dit najaar, zo kondigt Manguel aan op zijn website, komt er een grote tentoonstelling over zijn oeuvre in het Centre Pompidou: 'The World according to Alberto Manguel'. Onlangs verscheen bij Ambo in Nederlandse vertaling De bibliotheek bij nacht. De liefde voor boeken en de kunst van het verzamelen. (HC/DL - foto Toronto Reference Library)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home