zaterdag 17 mei 2008

Werk van slechtste dichter ter wereld scoort hoog op veiling

Het werk van William Topaz McGonagall (1825-1902), die wordt beschouwd als "'s werelds slechtste dichter", mag zich de laatste tijd verheugen in een revival. Het bewijs daarvan is nu ook geleverd op een veiling van Lyon and Turnbull Auctioneers in Edinburgh. Daar ging een bundel met 35 gedichten van McGonagall van de hand voor 8.300 euro, zo meldt The Guardian. In de 19de eeuw raakte de schobbejak-dichter zijn hortende pennevruchten amper aan de straatstenen in Dundee kwijt. De dichter werd destijds openlijk beschimpt en zo slecht bevonden dat hij steeds een paraplu bij zich had. Zodoende kon hij zich beschermen tegen de rotte tomaten waarmee hij regelmatig na voorlezingen werd bekogeld.
Het aangeboden lot omvatte niet zijn bekendste gedicht The Tay Bridge Disaster (1879), maar wél bijvoorbeeld The Sunderland Calamity ("As soon as the catastrophe became known throughout the boro'/The people's hearts were brim-full of sorrow") en Women's Suffrage ("But the time is not far distant, I most earnestly trust/When women will have a parliamentary vote/And many of them, I hope, will wear a better petticoat"). McGonagall had overigens een sterke voorkeur voor het beschrijven van catastrofes. De veilingmeesters toonden zich erg opgezet met de opbrengst van de gedichten. The Guardian wijst erop dat het afgehamerde bedrag bijvoorbeeld hoger ligt dan dat voor een complete originele editie met 20 episodes van Dickens' Nicolas Nickleby, die in 2001 werd geveild.
In Schotland ijveren fans van McGonagall, die in barre armoede stierf, ervoor dat hij wordt opgenomen in het pantheon van literaire grootheden (zie ons eerder bericht, net als dit bericht over al even 'slechte dichters'). Zie ten slotte deze beschouwing over Mc Gonagalls werk en deze excursie in The Independent. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home