maandag 12 mei 2008

Salman Rushdie topfavoriet voor The Best of the Booker Prize

De organisatoren van de Man Booker Prize hebben vandaag de shortlist bekendgemaakt van The Best of the Booker Prize, die is ingesteld ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de belangrijkste Britse literaire onderscheiding. The Best of the Booker is een eenmalige overkoepelende prijs die uit alle 41 met de Booker Prize bekroonde boeken de beste roman zal kiezen. Een panel maakte zes kanshebbers bekend, waarna lezers wereldwijd kunnen stemmen via de website van de prijs en de winnaar mogen aanduiden. Er wordt daarvoor ook samengewerkt met leesclubs, boekhandels en bibliotheken.
De shortlist bestaat uit: Pat Barker en The Ghost Road (1995), Peter Carey met Oscar and Lucinda (1988), J.M. Coetzee en Disgrace (1999), J.G. Farrell en The Siege of Krishnapur (1973), Nadine Gordimer met The Conservationist (1974), Salman Rushdie en Midnight's Children (1981).
Bekroonde boeken van Iris Murdoch, William Golding en Kingsley Amis werden uiteindelijk verrassend niet in aanmerking genomen. De jury voor deze shortlist bestond uit Victoria Glendinning (voorzitter), Mariella Frostrup en John Mullan. De laureaat van The Best of the Booker ontvangt zijn lauweren tijdens het London Literature Festival op 10 juli in de vorm van een originele trofee. In 1993, bij de 25ste verjaardag, deelde de Booker Prize een gelijkaardige gelegenheidsaward uit. Die ging toen naar Salman Rushdie’s Midnight Children. Het ziet ernaar uit dat Rushdie met datzelfde boek opnieuw de beste papieren heeft. Bij het bookmakerskantoor William Hill staat Rushdie als favoriet geboekstaafd met 6/4, gevolgd door Pat Barker met 3/1, Peter Carey (4/1), JM Coetzee (5/1), Nadine Gordimer (8/1) en JG Farrell (10/1).
The Times wijdt een bespiegeling aan de shortlist, evenals The Independent. En zie ons eerdere bericht en dit overzicht van de andere festiviteiten naar aanleiding van 40 jaar Booker Prize. Er zijn 41 Booker Prizewinnaars omdat de prijs zowel in 1974 als 1992 aan twee auteurs werd toegekend. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home