zondag 18 mei 2008

Papierman(d) - aflevering 42

Rubriek met bijeengegaarde letterlinks & essayistiek & kleinere wetenswaardigheden:

**In The Village Voice mogen schrijvers 'their Favorite Obscure Books' kiezen, onder meer John Banville, Donna Tartt, Rick Moody en George Pelecanos kwijten zich van de opdracht.
**Na zijn bekroning met de Independent Foreign Fiction Prize voor Omega Minor wordt Paul Verhaeghen nu ook gerecenseerd in The New Statesman.
**Pierre Assouline op zijn blog La république des livres tweemaal over de Belgen en de oorlog, aan de hand van Jonathan Littell en zijn Degrellestudie Le sec et l'humide én van Alain Berenbooms nieuwe roman Périls en ce royaume.
**Lettre à mon juge van Georges Simenon op de planken in Parijs, zie Le Monde.
**Luc Sante op zijn blog over 'the implosion of Belgium'.
**Claire Armitstead, jurylid van de Samuel Johnson Prize, doet in The Guardian een boekje open over haar jureringswerk en de lusten en de lasten van overstelpt te worden met kartonnen dozen vol boeken.
**De schrijfkamer van Anne Enright, bezocht en gefotografeerd door The Guardian.
**Ook The New Yorker heeft sinds kort de smaak van het literaire bloggen te pakken, lees ook de verklaring voor de naam The Book Bench.
**De apocalyptische literatuur is in bloei in de moslimwereld na 9/11, een verontrustende tendens volgens de Franse vorser Jean-Pierre Filiu, die er een boek over schreef: L'Apocalypse dans l'Islam, zie TV5.
**De Italiaanse schrijver Sebastian Vassalli vergelijkt Veltroni en Berlusconi in de Neue Zürcher Zeitung.
**De nieuwe roman van Dimitri Verhulst zal Godverdomse dagen op een godverdomse bol heten en de oorlog is er een voornaam thema in. Hij leest er een fragment uit voor op Colliteral Damage, een evenement dat Behoud de Begeerte en Toneelhuis Antwerpen brengen naar aanleiding van de voorstelling Atropa. De wraak van de vrede. Colliteral Damage biedt een bloemlezing uit de oorlogsliteratuur. Rode draad van het programma is het boek Ik ben een deserteur: mijn vlucht uit het leger in Irak van Joshua Key. Acteurs grasduinen in de oorlogsliteratuur en Tom Lanoye, de auteur van Atropa, leest uit onder meer Ten Oorlog, Niemands Land en Overkant.
**Jos Van den Bergh, de eindredacteur van het Canvascultuurprogramma Lux xl, verkast naar het MuHKA, waar hij deze zomer coördinator programmering wordt, zo meldde De Morgen. Dat zijn mogelijk nog meer kopzorgen voor het boekenprogramma dat Canvas en de VPRO in de steigers hebben staan. Van den Bergh zou zich namelijk over dat programma ontfermen. Eerder trok het Vlaams-Nederlands huis deBuren zijn eerder toegezegde steun terug.
**Een Britse man die in 2001 diverse 16de en 17de eeuwse middeleeuwse kaarten stal uit de Deense nationale bibliotheek, toont berouw, zie The Copenhagen Post. Hij moet wel een flinke tijd brommen. (DL) [foto Chris Engman, zie meer hier]

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home