zaterdag 24 mei 2008

NRC-Handelsblad lanceert volumineuze nieuwe boekenwebsite

De Nederlandse kwaliteitskrant NRC-Handelsblad heeft gisteren zijn nieuwe boekenwebsite gelanceerd. De erg uitgebreide en rustig ogende site zal dagelijks internationaal boekennieuws bieden (waaronder bijdragen van De papieren man) en wil het debat over actuele boekenthema's aanvuren. Ze zal ook gastblogs presenteren van bekende schrijvers. Ook wordt er thematische informatie over auteurs en boeken aangeboden. Dat gebeurt onder meer via een immens archief van zowat 12.000 boekenrecensies die sinds 1991 in NRC-Handelsblad zijn verschenen en die via een zoekfunctie opvraagbaar zijn. Daarmee wordt een onafzienbare hoeveelheid 'literair geheugen' ontsloten en aan elkaar gelinkt. De recensies bestrijken onder meer Nederlandse en buitenlandse fictie en non-fictie, geschiedenis, jeugdboeken, poëzie, politiek en actualiteit, geschiedenis, filosofie, cultuur en biografie. Meteen bestaat ook de doorklikmogelijkheid om de boeken online te bestellen. Hoofdredacteur van NRC-Handelsblad Birgit Donker benadrukt in NRC dat de krant boekenliefhebbers met de site nog beter willen bedienen én wijst er op dat "papier" en "online" elkaar zo wederzijds versterken: "Met nrcboeken.nl vullen we de berichtgeving in de dagkrant en in de wekelijkse boekenbijlage aan met een website met daarop ons omvangrijke boekrecensie-archief en nieuws."
Terugkerende rubrieken zijn de Lijstjeslawine met onder meer wekelijkse top-tien-boekenlijstjes door schrijvers en critici over uiteenlopende onderwerpen. Deze week bijten Stine Jensen en Atte Jongstra de spits af: Jensen met de tien sterkste vrouwen uit de wereldliteratuur en Jongstra over de krankzinnigste voetnoten die hij ooit tegenkwam. Onder het kapittel Lezen & cetera is een gedigitaliseerde en geactualiseerde versie van de Gids voor de wereldliteratuur van Pieter Steinz voorradig, met 420 literaire auteursprofielen inclusief doorverwijzingen naar het recensiearchief.
In De oogst staan dan weer honderd mini-essays over de belangrijkste boeken van de 20ste eeuw. Tegemoetkomend aan ons literaire voyeurisme is de rubriek Zie de schrijvers werken waar je via een panoramafoto de bibliotheek/werkhonk van een schrijver kunt verkennen, om te beginnen die van A.F.Th. van der Heijden, later volgen Harry Mulisch en Charlotte Mutsaers. De site heeft voor bepaalde rubrieken (zoals de schrijverskamer) de inspiratie gehaald bij de uitstekende boekensite van de Britse krant The Guardian.
De papieren man blijft, zoals al het geval is sedert maart 2007, berichten bijdragen aan de NRC Boekensite en aan de vrijdagse rubriek Weekboek in de krant.

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home