donderdag 29 mei 2008

Maarten Schinkel winnaar Selexyz debuutprijs 2008

De Selexyz debuutprijs 2008 gaat naar Maarten Schinkel voor zijn roman Drie (Meulenhoff). Maarten Schinkel (1960) is economisch journalist en commentator voor NRC Handelsblad. Aan de prijs is 10.000 euro verbonden. Schinkel kreeg de prijs uitgereikt tijdens een evenement in de nieuwe Amsterdamse Openbare Bibliotheek. De jury, onder voorzitterschap van voormalig Rotterdams burgemeester Bram Peper, noemde het verhaal van wetenschapsjournalist Walter Bardinsky “een boek dat op de huid van deze verwarrende tijd zit en er zelfs durft op vooruit te lopen. Deze roman heeft in zijn uitwerking bij momenten ook internationale allure. De jury was verguld met de originaliteit en de bij het nekvel grijpende stijl die elk cliché moeiteloos omzeilt. (...) Dat het boek doorspekt is met behartenswaardige aforismen en trefzekere beschouwingen over onze brave new world, geeft het een extra dimensie.”
De andere genomineerden waren de Vlaamse schrijfster Rachida Lamrabet met Vrouwland, en de Nederlandse dames Lilian Blom met De tuinkamer, Marieke van der Pol met Bruidsvlucht en Bianca Boer met Troost en de geur van koffie. In de jury zetelden Erik Brus, Frans Budé, Godeke van Heemstra-Donner, Dirk Leyman en Rosemarie Still. De beoordelingscommissie moest dit jaar 45 debuten doornemen en sprak van "een hogere basiskwaliteit dan de voorbije jaren. Het niveau van de debutanten is vooral verhaaltechnisch zichtbaar verbeterd. Heeft dit te maken met het feit dat veel auteurs hun sporen al verdienden in journalistiek of essays of dat er op opmerkelijk latere leeftijd wordt gedebuteerd? Laten uitgeverijen hun debutanten iets langer in de kraamkamer?"
De jury wees er verder op dat "de chicklit nog steeds een pastelkleurige schminklaag over de literaire wereld" werpt, "een uitmonstering die bij lezing al te vaak bleek uitslaat. Nogal wat debutanten staren zich blind op de successen van Kluun of Arnon Grunberg, waardoor nogal wat slappe doorslagjes de revue passeerden." Ook stilistisch werden nogal wat euvels opgemerkt: "Toch kun je niet ontkennen dat sommige debuten nog vaak veel te snel voor de leeuwen worden geworpen. Onaffe en haastig geredigeerde boeken zijn daardoor nog steeds in de meerderheid. (...) Graag wil de jury ook een warme oproep doen tot meer stilistische durf. Veel Nederlandse romandebutanten lijken zich te vermeien in korte hakbijlzinnetjes maar schuwen de fonkeling van de taal en een stijl die zich in de breedte ontvouwt én risico’s neemt." Zie ook de NRC Boekensite.
Vorig jaar ging de prijs, die een verderzetting is van de Maarten Toonder/Geertjan Lubberhuizen prijs, naar Robbert Welagen voor Lipari. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home