dinsdag 6 mei 2008

Libris Literatuurprijsjury drijft verrassing op de spits met winnares D. Hooijer

De Libris Literatuurprijs 2008 is vanavond toegekend aan de 68-jarige Nederlandse schrijfster D. Hooijer voor haar verhalenbundel Sleur is een roofdier (Van Oorschot), tot grote ontsteltenis van de laureate zelf én de literaire goegemeente. De prijs heeft een waarde van 50.000 euro en omvat ook een oorkonde. Het nieuws werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Tom de Swaan in het Amsterdamse Amstel Hotel. Volgens De Swaan en de jury weet Hooijer in haar verhalen "een delicaat evenwicht te vinden tussen vertelling en vertelwijze, tussen inhoud en vorm. Hooijer slaagt erin te verrassen, te ontroeren en te doen lachen." "Het zijn personages die doorgaans alleenstaand zijn, zelden of nooit gelukkig, dromend en vol verlangen. Hooijer presenteert ze in al hun kwetsbaarheid en schetst ze vol empathie", zo vervolgt de jury. Voor het eerst krijgt een verhalenbundel de vetst gehonoreerde literatuurprijs van de Lage Landen. Sleur is een roofdier is Hooijers derde verhalenbundel na Kruik en kling en Zuidwester meningen (genomineerd voor de Anna Bijnsprijs). Arjan Peters schrijft in de Volkskrant dat "de jury zeer hecht aan andere criteria dan zuiver literaire: "Dat D. Hooijer behalve auteur vrouw is, werd in het persbericht van de Libris uitdrukkelijk vermeld. [...] En er stond nóg iets opvallends: ‘Het is de eerste keer dat een verhalenbundel deze prestigieuze prijs wint.’ Ook dat was kennelijk van belang, dat niet weer die eeuwige roman het voor het zeggen kreeg. Dit democratische (en wezenlijk kunstvijandige) trekje was tevoren al zichtbaar in de keuze van een geestloze strip (officieel ‘beeldroman’) voor de shortlist."
De jury van de Libris Literatuurprijs doet met de keuze voor Hooijer in ieder geval haar reputatie van onberekenbaar selectiecomité alle eer aan: eerder ontstond al consternatie omtrent de nominatie van het stripverhaal Verder van Marc Legendre op de shortlist. Max Pam noemde de jury zelfs "niet goed snik". Over D. Hooijer noteerde hij: "Voor de gedachte dat de simpele verhalenbundel Sleur is een roofdier van D. Hooijer de prijs zal krijgen, is veel, heel veel fantasie nodig."
Te noteren valt dat Jeroen Brouwers voor Datumloze dagen na zowel nominaties voor Gouden Uil en Libris dus tweemaal over het hoofd is gezien door de laaglandse jury's. Ook de Gouden Uiljury kwam immers met een onverwachte winnaar aandraven: Marc Reugebrink voor Het grote uitstel, die trouwens niet eens op de longlist stond van de Libris.
De andere genomineerden waren Marjolijn Februari (De literaire kring), Jeroen Brouwers met Datumloze dagen, Louise O. Fresco (De utopisten), Koen Peeters (Grote Europese Roman) en de graphic novel van Marc Legendre van Verder. De jury bestond dit jaar uit Tom de Swaan (voorzitter), Marc Kregting, Financieel Dagblad-recensente Fleur Speet, De Standaard-redacteur Marc Reynebeau en Klaus Beekman. Zie ook onze eerdere berichten over de shortlist en berichtgeving bij De Morgen, NOS-Journaal, NRC en de Volkskrant. Een lichtjes hilarisch beeldverslag is te bekijken bij het VRT-nieuws. Zie bij VPRO voor meer info over de laureate, die in werkelijkheid als Kitty Ruys door het leven stapt. Boekblad meldt intussen dat de aanwezige Librisboekhandelaren op de uitreiking "de commerciële potentie van deze winnaar zonder meer laag [...] inschatten." (DL) [bericht aangevuld op 7.5]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home