maandag 19 mei 2008

Ian Flemingjaar barst in alle hevigheid los

In Groot-Brittannië zijn de festiviteiten naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Ian Fleming (1908-1964) nu helemaal op volle toeren gekomen. Sinds 17 april al loopt in het Londense Imperial War Museum For Your Eyes Only, een tentoonstelling over Fleming en Bond. Op 28 mei, de geboortedag van de schepper van de flegmatieke topspion, verschijnt de nieuwe Bondroman, Devil May Care, in zes weken geschreven door Sebastian Faulks (zie ook ons vorige bericht). Het verhaal speelt zich af in 1967 en volgt chronologisch op The Man with the Golden Gun. In het najaar wordt de door allerlei onheil achtervolgde nieuwe 007-film Quantum of Solace verwacht, terug met Daniel Craig in de hoofdrol .
De belangrijkste Britse kranten grijpen de gelegenheid aan om Bond en Fleming omstandig te belichten. The Observer komt met een Bond Dossier, vol hoogst wonderlijke weetjes en anekdotes. Iemand telde het na: James Bond heeft met zijn licence to kill meer dan 150 moorden gepleegd en met 44 vrouwen geslapen. Driekwart van hen wilde hem (erna) van kant helpen. The Guardian draait de rollen om en laat zeven vrouwelijke auteurs het fenomeen Bond bekijken. Lynn Barber komt er tot de enigszins verrassende conclusie dat Bond homoseksueel is. The Times brengt een reader’s guide over de 14 Bondverhalen die Fleming tussen 1952 en 1966 in zijn huis Goldeneye op Jamaica schreef. Fleming was een intuïtieve schrijver en ging het niet ver zoeken, voor plot en thema’s kon hij rijkelijk putten uit zijn (oorlogs)verleden als geheim agent. Voor de naam van zijn personage speelde hij leentjebuur bij James Bond, een gerenommeerd Amerikaans ornitholoog en auteur van A Field Guide to the Birds of the West Indies, het boek dat op de plank in zijn schrijfkamer stond.
The Telegraph laat verzamelaar Joseph Connely aan het woord over de eerste drukken en moeilijk te vinden Fleming-wissewasjes en Bond-boekengrut. “These days Bond is about as collectable as you can get.” Een eerste druk van Casino Royale kost al gauw 20.000 pond. Interessant in The Telegraph is ook de Bond-topografie in ‘The Ian Fleming Map of Britain’, met een overzicht van adressen in leven en werk.
De boeken van Ian Fleming verschenen in het Nederlands onder meer als Zwarte Beertjes met de onvolprezen omslagen van Dick Bruna. (HC)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home