donderdag 15 mei 2008

Franse encyclopediegigant Larousse gaat Wikipedia bekampen

De Franse encyclopediegigant Larousse heeft sinds deze week een interactief naslagwerk online geplaatst, waarmee ze de succesrijke Wikipedia wil bestoken. Via deze link zijn zowat 150.000 lemma's, 7.000 chronologische evenementen en 10.000 foto's en kaarten gratis te consulteren, zo meldt Bibliobs.
Larousse duidt met kleuren aan welk artikel afkomstig is van de eigen medewerkers: die zijn in oranje en in de linkerhelft geplaatst, terwijl de paarse kleur voorbehouden is voor de door internetgebruikers bewerkte stukken in de rechterhelft, bijdragen die ook aan een kwaliteitscontrole worden onderworpen.
De encyclopedie laadt wat traag in, maar oogt veelbelovend, met veel kruisverbindingen en extra's, zoals geluidsmateriaal, zoals bleek uit een testzoekopdracht naar een aantal Franse auteurs.
Larousse is van oordeel dat hun online-encyclopedie ook na de beginfase gratis raadpleegbaar moet blijven. De encyclopediemakers hameren erop dat Larousse exacter zal zijn dan Wikipedia. Ze hopen door hun autoriteit ook kopers ertoe aan te zetten om toch papieren versies aan te schaffen zoals een ééndelige familie-encyclopedie en naslagwerken, maar ook hun dvd’s en software.
Tal van concurrenten van de Wikipedia doffen zich dezer dagen op voor een concurrentieslag of zinnen op nieuwe distributiemogelijkheden. Google voorziet Knol, zijn interactieve encyclopedie met reclame, zoals in december werd aangekondigd. Niet bekend is waneer Knol online zal gaan. Ook hier zullen experts artikels schrijven, die door de internetgebruikers kunnen aangepast worden. De Encyclopaedia Britannica is vrij raadpleegbaar gedurende één jaar wanneer je je registreert. Het Franse monument Quid is enkel nog toegankelijk via internet na stopzetting van de papieren versie. Het fameuze Franse woordenboek Robert gaat een woordenboek van de Franse taal publiceren, weliswaar met betalende toegang. De Universalis is online beschikbaar via een jaarlijks abonnement van 69 euro's. Het Duitse uitgeversconcern Bertelsmann maakt de omgekeerde beweging en komt deze zomer dan weer met een papieren versie van de Duitstalige Wikipedia, zoals hier al gemeld. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home