vrijdag 16 mei 2008

Frans boekentv-programma 'Esprits Libres' verdwijnt

Het geanimeerde Franse culturele boekenprogramma Esprits libres ('Vrije geesten'), dat elke vrijdagavond op France 2 wordt gepresenteerd door Guillaume Durand, verdwijnt van het scherm, zo weet Le Point. De uitzending was telkens opgehangen aan diepgaande interviews met auteurs die net een nieuw verschenen boek hadden, met stevige debatten tot gevolg. Zo was er vorig najaar een memorabele uitzending met de timide centrale gast Patrick Modiano, naar aanleiding van zijn nieuwe roman Dans le café de la jeunesse perdue.
Esprits libres haalde telkens tussen de 600.000 en 750.000 kijkers, wat neerkwam op 5 à 8 procent van het televisiepubliek. Te weinig, vond de omroep.
Niettemin zal France 2 werk maken van een nieuw cultureel programma, met evenwel geen uitsluitende aandacht voor boeken. Voor dit algemeen culturele magazine circuleren intussen al de namen van Nicolas Demorand, de Franse schrijver Fréderic Beigbeder en François Busnel, hoofdredacteur van het tijdschrift Lire. Guillaume Durand, die eerder ook al het boekenprogramma Campus presenteerde, belandt niet meteen op de keien. De presentator krijgt de verzekering van een programma op France 2.
Onlangs kondigde de Franse president Nicolas Sarkozy nog aan dat hij een grote literaire uitzending op de Franse staatsomroepen een noodzakelijkheid vindt. Zie ook de berichtgeving bij Bibliobs. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home