dinsdag 20 mei 2008

Commonwealth Prize toebedeeld aan Frans-Canadese auteur Lawrence Hill

De Afrikaans-Canadese auteur Lawrence Hill heeft de Commonwealth Prize op zijn naam geschreven met zijn roman The Book of Negroes, zo meldt The Guardian. Het boek is gebaseerd op het ware verhaal van een Malinese vrouw die vanuit de slavernij in Afrika terechtkomt in South-Carolina, maar later terugkeert naar Afrika. De prijs is 10.000 pond waard. De auteur was erg opgetogen met de bekroning "because its history mirrors my protagonist's journey from oppression to liberation." Merkwaardig is dat de roman in de Verenigde Staten is verschenen onder een andere titel: Someone Knows my Name, omdat de uitgever The Book of Negroes een te "opruiende" titel vond.
De Commonwealth Prize for the first novel is dan weer toegekend aan de schrijfster Tahmima Anam, afkomstig uit Bangladesh, voor haar boek A Golden Age, dat ook al eerder op de shortlist stond van de Guardian first book award. In A Golden Age wordt het verhaal verteld van een familie die de gevolgen ondergaat van de oorlog in Bangladesh in 1971.
De Commonwealth Writers' Prize is ingesteld in 1987 en is bestemd voor een Engels boek, afkomstig van een auteur die tot een van de 53 landen van het Commonwealth behoort. Onder de vorige laureaten bevinden zich fameuze namen als Rohinton Mistry, Peter Carey en J.M. Coetzee. Vorig jaar ging de prijs naar de Nieuw-Zeelandse auteur Lloyd Jones' en zijn veelgeprezen Mister Pip, een boek dat later ook op de shortlist van de Booker Prize belandde, zie ons eerder bericht. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home