woensdag 14 mei 2008

Brand in TU Delft vernietigt ook bibliotheekcollectie over architectuur

De brand die gisteren het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft teisterde en het gebouw tot de sloop veroordeelde, heeft ook een unieke architectuurcollectie verwoest, zo melden onder meer Het Parool , De Gelderlander en De Volkskrant.
Volgens informatiespecialist Ad Bercht van de TU Delft gaat het om "de belangrijkste architectuurcollectie van Nederland". De bibliotheek omvat veertigduizend boeken, tekeningen, onvervangbare maquettes, meubels en landkaarten. "Een aantal bijzondere oude boeken zit in de brandkast, misschien dat die het hebben overleefd."
De architectuurcollectie telt honderden unieke stoelen van ontwerpers als Gerrit Rietveld, Oud en Gispen. Ook maquettes van beroemde architecten als Jean Prouvé, Le Corbusier, Adolf Loos en Frank Lloyd Wright zouden verloren zijn gegaan. Morgen zou in de TU Delft een expositie Architecture Collections. Past, Present and Future openen met onder meer Rietveld-meubels op schaal en maquettes van de Russische avant-gardist Melnikov. NRC meldt nu dat volgens een woordvoerder van de universiteit "de brandweer maquettes en historische stoelen uit het uitgebrande gebouw van de faculteit Bouwkunde in veiligheid heeft kunnen brengen."
Gevreesd wordt ook dat de zeer waardevolle bouwkundige prentencollectie van de TU is vernietigd of beschadigd. Tot de topstukken behoort een serie 18de-eeuwse etsen van Piranesi.
De TU Delft heeft de exacte schade van de brand nog niet vastgesteld. Duidelijk is dat erg veel onderzoekswerk en historisch materiaal in de vlammen is opgegaan. Zie ook de berichtgeving bij NRC. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home