vrijdag 9 mei 2008

Antwerpenaars kunnen wandelen in het spoor van Willem Elsschot

De Antwerpse stadsgidsen hebben in hun programma een wandeling opgenomen die de sporen drukt van Het Dwaallicht, de novelle van Willem Elsschot. In Het Dwaallicht (1946) laat Laarmans, het alter ego van de schrijver, zich op een druilerige novemberavond in 1938 door drie Afghaanse matrozen op sleeptouw nemen door de Antwerpse binnenstad. Samen met hen gaat hij op zoek naar de bloedmooie maar helaas onvindbare Maria Van Dam, een zakkennaaistertje.
De Morgen-cultuurredacteur Eric Rinckhout en auteur van het boek Dwaalspoor. Op zoek naar de waarheid achter Het Dwaallicht van Willem Elsschot (Meulenhoff-Manteau) werkte op vraag van Antwerpen Boekenstad een wandeling uit op basis van het Elsschotverhaal. Tijdens de Dwaallicht-wandeling ontdekt men de tijdgeest, de personages en plekken van de novelle. In juni komt er een extra halte aan de Stadsbibliotheek voor de zesde Antwerpse stripmuur, een huizenhoge tekening van Dick Matena uit zijn beeldroman van de novelle Kaas van Elsschot. Info via http://www.destadvanelsschot.be/
Op 17 mei e.k. organiseert het actieve Willem Elsschot Genootschap zijn Elsschotdag in het Museum voor Schone Kunsten, met onder meer Vic van de Reyt, Koen Rymenants, Kees Aarts en Ida de Ridder. De deelname is gratis. Elke aanwezige krijgt een exemplaar van het dan pas verschenen Cahier Al is hun taal mij zo vreemd. Willem Elsschot in vertaling (zolang de voorraad strekt). Info via willemelsschotgenootschap@telenet.be
In september staan er nog meer Elsschotactiviteiten op stapel: op vraag van Antwerpen Boekenstad zetten deFilharmonie en Behoud de Begeerte de zoektocht van Laarmans en de drie Afghanen naar Maria Van Dam uit Het Dwaallicht dan op muziek. "Centraal staat de spanning tussen schijn en zijn, tussen ideaal en werkelijkheid, tussen droom en daad. Met Liszt, Berg en Bernstein en een geraffineerde tekstprojectie herbeleef je Laarmans’ (zoveelste) vluchtpoging om te ontsnappen aan het saaie burgerbestaan." Het gebeuren vindt plaats op 20 september 2008 in de Antwerpse deSingel.
In het weekend van 11 en 12 oktober organiseert de gemeente Koksijde – waar Elsschot jarenlang zijn buitenverblijf had – dan weer een weekend ‘Elsschot en de zee’, waarover later meer details worden bekendgemaakt. (DL)

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous janien said...

Wow, wat razend interessant nieuws! (Mag ik deze open deur toch nog maar eens intrappen? Ik kan het niet laten. Als nieuwsbron en schrijver en blogger bent u immers niet te evenaren!) De Papieren Man is een goudmijn voor het literatuuronderwijs. Onmisbaar.

Weet u, ik heb hier nog een oud 'document', een zeer mooie diareportage, gemaakt door twee tso-leerlingen op zoek naar Willem Elsschot in Antwerpen een aantal jaren geleden. Ik zou ze eens moeten laten 'converteren' om ze op het net te kunnen publiceren. Zo ziet u maar hoe ook literatuuronderwijs kan voorlopen op een literair initiatief dat met grote middelen en door deskundigen uitgewerkt een decennium later een cultuurevent wordt. Maar school, ach, en creatief werk van jongeren, wie kijkt ernaar? Gelukkig is er nu web 2.0 met de Cult of the Amateur, zodat klein maar fijn jongerenwerk ook aan de wereld kan worden getoond. Of die dan kijkt of niet. er is een medium en een kanaal dat altijd open is én 'voor iedereen'.

zaterdag, mei 10, 2008 9:58:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home