woensdag 7 mei 2008

ABN Amro Bank Prijs beste non-fictieboek voor Buysse-biografie van Joris van Parys

Joris van Parys (1944) is voor zijn veelgeprezen biografie van Cyriel Buysse, Het leven, niets dan het leven. Cyriel Buysse en zijn tijd (Houtekiet) bekroond met de ABN Amro Bank Prijs voor beste Non-fictie boek 2008, zo meldt onder meer De Morgen. De jury noemde het boek "een meesterwerk van internationaal niveau" en prees "de inventieve manier waarop Joris van Parys het genre van ultieme biografie combineert met cultuurhistorische geschiedschrijving. De auteur neemt de lezer op sleeptouw en schotelt hem een pakkend relaas voor, dat zeer goed geschreven en bovendien academisch sterk onderbouwd is." De winnaar ontving een oorkonde en de geldprijs van 12.500 euro van Vlaams minister-president Kris Peeters. Van Parys, die in 1995 een met de Gouden Uil bekroonde biografie over kunstenaar Frans Masereel publiceerde, reageerde erg verheugd omdat deze erkenning ook Cyriel Buysse (1859-1932) terug meer onder de aandacht zal brengen. Van Parys kreeg kort na verschijning van de biografie ook al de Prijs voor de Provincie Oost-Vlaanderen voor Letterkunde 2007.
Recent werd de schrijver uit Nevele, van klassiekers als Het gezin van Paemel, Tantes en Het Ezelken, op vier geplaatst in de Vlaamse Literatuurcanon van het weekblad Knack.
De andere genomineerden voor de ABN Amro Bank Parijs waren Arm Wallonië. Een reis door het beloofde land van Pascal Verbeken (Meulenhoff/Manteau), Belgicum van Stephan Vanfleteren en David Van Reybrouck (Lannoo), Congo. De impact van de kolonie op België van Guy Vanthemsche (Lannoo) en De weg naar Mekka van Jan Leyers (Van Halewyck). Jan Leyers kreeg de publieksprijs voor zijn boek over de reis naar Oriënt. In de jury, voorgezeten door Peter Frans Anthonissen, zaten onder meer ook de winnaars van vorig jaar, Luc Huyse en Rudi Vranckx. Zie ook ons vorig bericht. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home