vrijdag 18 april 2008

Spaanse politici verliezen hun greep op Premio Cervantes

Na jarenlange en felle kritiek van auteurs, uitgevers, universiteiten en pers wordt de Premio Cervantes, de belangrijkste en met 90.000 euro de hoogst gedoteerde literaire prijs van het Spaanse taalgebied, gedepolitiseerd en de jury ervan hervormd, zo meldt El País. De beslissing wordt ook genomen omdat de winnaars van de Premio Cervantes minder en minder tot de verbeelding van de lezer zijn beginnen te spreken. Het is een publiek geheim dat auteurs als Francisco Umbral in 2000 en José Jiménez Lozano in 2002 door de vorige Spaanse premier Aznar werden bewonderd en de prijs kregen op zijn voorspraak. Huidig premier Zapatero zou dan weer de hand hebben gehad in de toekenning van de prijs aan Antonio Gamoneda in 2006. Een van grootste critici was schrijver en Nobelprijswinnaar Camilo José Cela. Hij noemde de prijs onomwonden "cubierto de mierda". Niettemin aanvaardde hij de onderscheiding wél in 1995, toen hij zelf werd gelauwerd.
In de jury zaten tot nu toe alleen hoge ambtenaren uit instellingen die verbonden waren met het Spaanse ministerie van Cultuur, maar dat komt nu verandering in. Meer leden gekozen uit de Spaanse culturele, journalistieke en academische wereld zullen hun zegje mogen doen. Ook de laatste twee winnende auteurs zullen een zitje krijgen, net als vertegenwoordigers van Spaanstaligen uit Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en de Filippijnen.
De Premio Cervantes werd ingesteld in 1976. Winnaars waren onder meer Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa en Carlos Fuentes. In 2007 kreeg de Argentijnse dichter van Oekraïense afkomst Juan Gelman de prijs (zie ons eerder bericht), die traditioneel op 23 april, de sterfdag van Cervantes, wordt uitgereikt. (HC – Foto: Camilo José Cela krijgt de Premio Cervantes uit handen van de Spaanse koning Juan Carlos.)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home