maandag 28 april 2008

Uitgeverij Nieuw Amsterdam zegt het met beelden en reportages

Uitgeverij Nieuw Amsterdam blijft in de Nederlandse uitgeverswereld enigszins voortrekker spelen in het interactief gebruik van zijn website en het integreren van beeldmateriaal over hun publicaties. De lezers zullen ook steeds vaker het woord krijgen via een leesclub, zo kondigt de uitgeverij aan.
De nieuwe site bevat een heleboel filmpjes die zich toespitsen op de uitgaven van Nieuw Amsterdam. Zo is er onder meer een gesprek te zien met Blake Morrison over zijn zojuist vertaalde boek Ten zuiden van de rivier. Volgens Manon Burger van Nieuw Amsterdam worden de filmpjes vooral aangewend als "marketing- en promotie-instrument" en is het niet echt de bedoeling om nieuws te brengen. Op Nieuw Amsterdam TV staan momenteel ook reportages over Amsterdam Wereldboekenstad, met onder meer Nelleke Noordervliet over haar gelegenheidspublicatie Een stad vol boeken, en over Hans Münstermann, Sanne en Jan Terlouw en de Hard Gras-tournee. De filmpjes zijn eigen brouwsels van de uitgeverij. Ze worden ook op YouTube geplaatst en zijn vrij beschikbaar voor overname. Zo zijn er al filmpjes gebruikt door ANP dat er eigen commentaar bij voorziet.
Nieuw is ook de Leesclub, waarbij lezers gefilmde commentaar verstrekken over Nieuw Amsterdamboeken en kunnen reageren, een formule die lijkt aan te slaan. "We hebben lang niet iedereen aan de beurt kunnen laten komen. We willen nu ook leesclubs in het land gaan organiseren en live leesclubs. Ook de auteurs vinden het leuk dat ze nu eens reacties krijgen van mensen die het boek dat zij op hun zolderkamer schreven op hun nachtkastje hebben liggen", zo zegt Manon Burger aan Boekblad.
Intussen blijkt dat schrijfster Susan Smit op de nichezender Het Gesprek een wekelijks programma omtrent boeken gaat maken, dat een uur duurt. Uitgelezen, zoals het programma heet, krijgt een duopresentatie met Smit én een sidekick. Thomas Hendriks van Het Gesprek zegt dat de gasten niet per se auteurs hoeven te zijn: "Niet de plek in de wereldliteratuur is bepalend, maar wat het met iemand doet. Als je hebt gekeken, moet je zin krijgen om een boek te gaan lezen", zo luidt het eveneens in Boekblad. Het programma loopt tot aan de zomer, waarna omstreeks 1 augustus een evaluatie volgt. In de eerste aflevering waren Kluun en Arjen Lubach te gast.
De laatste tijd zit er veel beweging in de wereld van de boekentv met onder meer de start van het KRO-programma De Leescoupé en de steeds afgelijnder contouren die het VPRO- en Canvasboekenprogramma aanneemt, zie dit bericht. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home