zaterdag 26 april 2008

Papierman(d) - aflevering 40

Sporadisch opduikende rubriek met voorgeproefde links en geletterde waren:
**Het stof is snel neergedaald over de Gouden Uilbekroning van Marc Reugebrink. Tenzij bij Max Pam. Die las Het grote uitstel met enig.... uitstel en deed dat met lange tanden: Het wereldrecord literair beffen. "Afgaand op de mening van de critici lijkt Het grote uitstel zo’n boek waar je aan voorbij kunt gaan, zonder dat het nodig is je daar schuldig over te voelen. [..] Bij Reugebrink [maakt] een zware vermoeidheid zich na een tijdje van je meester [...]. In een interview met NRC-Handelsblad vertelde Reugebrink dat hij zich had voorgenomen een befscène van honderd pagina’s te schrijven, maar dat hij zich realiseerde dat zoiets “op den duur zou kunnen gaan vervelen”. Zeg u dat wel meneer/mevrouw."
**De eerste echo's over het veelbesproken boek van Kader Abdolah over de Koran en Mohammed beginnen te resoneren: zie De Volkskrant: 'De Koran, geen boek om te begrijpen' en het NRC-Handelsblad: 'Ik zie de Koran als een mensenboek, met fouten.'
**Veel weerklank ook voor Marja Pruis en haar nieuwe roman Atoomgeheimen: 'Een kleine B-cup opkrikken.'
**Een interview van Pieter Steinz met Cees Nooteboom over schrijven en de herinnering, via het programma Lezen & Cetera Live.
**Op de Selexyzsite kun je Martin Ros in vol ornaat horen oreren over zijn boekenstokpaardjes in zijn podcastradioprogramma.
**Le Monde des Livres heeft een interview met de Italiaanse succesauteur Sandro Veronesi: 'Je ne peux pas écrire en souffrant' en een portret van Hari Kunzru. Het Parool komt met een recensie van zijn 'vingeroefening' die zojuist in het Nederlands is verschenen: Troje brandt.
**The Telegraph liet zijn recensenten een lijst van 50 beste cultboeken samenstellen, in willekeurige volgorde.
**Dezelfde krant brengt een flink uit de kluiten gewassen interview met Nobelprijswinnares Doris Lessing, die nog steeds goed van de tongriem is gesneden, zie hier.
**The Independent presenteert ons een interview-portret van de minzame en eloquente opperbibliofiel Alberto Manguel: 'The spirit of the shelves.' In The Guardian een recensie, The romantic librarian, door Peter Conrad van Manguels The Library at Night.
**Een revival van Dylan Thomas is nakend, zowel op het scherm, op het toneel als op papier, zo signaleert althans The Independent.
**De Orwell book prize gaat naar Raja Shehadeh's Palestinian Walks, zo meldt The Guardian. De prijs geldt als de belangrijkste prijs voor politieke boeken in Groot-Brittannië.
**Binnenkort verschijnt het laatste boek van de vorige maand overleden SF-legende Arthur C. Clarke (90): hij schreef The Last Theorem samen met de 88-jarige Frederick Pohl en leverde het boek één week voor zijn dood in.
**Jonathan Jones in The Guardian Review over de kunstwerken van Giuseppe Arcimboldo, met boeken, fruit, bloemen en vogels als compositiemateriaal.
**De Neue Zürchner Zeitung biedt ons een interview met de Indische schrijver Amitav Gosh.
**Slechts enkele maanden voor zijn 100ste verjaardag treedt antropoloog Claude Lévi-Strauss binnen in de Pléiadereeks, zie L'Express.
**Julia Keller in The Chicago Tribune over de toekomst van het boek: 'The future of books resides in their past'.
[samenstelling DL - foto Alberto Manguel - Olivier Roller]

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home