dinsdag 22 april 2008

Onderzoekers in het verweer tegen 'giechelende schoolmeisjes' in British Library

Een aantal Britse auteurs, onderzoekers en academici trekt aan de alarmbel: hun research in de eerbiedwaardige British Library wordt verstoord door een dramatisch plaatsgebrek en tergend lange wachttijden, zo meldt The Times. Tien jaar nadat de nieuwe British Library in het Oost-Londense Saint-Pancras zijn deuren opende wordt de strijd om een werkplek te veroveren er danig op de spits gedreven. De bibliotheekdirecteuren krijgen het verwijt toegeschoven dat ze hun bezoekersaantallen willen opvijzelen om fondsen te werven én een goed prestatierapport op te tekenen, maar geen rekening houden met de noden van de researchers.
Er zijn zowat 1.480 zitjes beschikbaar in de British Library, maar auteur Christopher Hawtree zag zich bijvoorbeeld vorige week genoodzaakt om in de vensterbank plaats te nemen, terwijl historici als Lady Antonia Fraser en Claire Tomalin met "horrorverhalen over eindeloze wachtrijen" komen, aldus The Times. Fraser vertelt haar lijdensweg: "Ik moest 20 minuten aanschuiven om binnen te raken, terwijl ik buiten in de kou stond. Vervolgens duurde het opnieuw 20 minuten voor ik mijn jas kon afgeven aan de balie. Daarna kostte me het een halfuur om mijn boeken te pakken te krijgen en weerom vijftien minuten om mijn jas op te halen. Ik heb horen zeggen dat het komt omdat studenten nu ook toegang krijgen. Waarom kunnen ze niet naar de universiteitsbibliotheken gaan?"
Bijzonder veel irritatie bij de researchers wekt het feit dat heel wat studenten naar de bibliotheek komen om er wat rond te hangen, elkaar te ontmoeten en met hun laptops in de weer te zijn, zonder dat ze een boek ter hand nemen. "It's become a social gathering", zegt Lady Antonia. De lawaaihinder voor onderzoekers ligt hoog. Tomalin, biografe van onder meer Samuel Pepys en Jane Austen, omschrijft de atmosfeer als onverdraaglijk: "Het loopt er klaarblijkelijk vol met giechelende schoolmeisjes. Ik hoorde er eentje zeggen: 'Ik moet iets schrijven over de islam. Kan ik je nota's lenen? Zoiets verwacht je toch enkel maar in een school te horen?" Tomalin haalt verder uit naar de toegankelijkheidspolitiek van de British Library, die ooit bestemd was voor gespecialiseerde lezers, maar nu breed opengetrokken is, iets wat ze als "terrible" omschrijft.
Sommige onderzoekers beweren dat er opnieuw strenger moet worden toegezien op de toegangspassen en ze eventueel slechts mogen worden verstrekt vanaf derdejaarsstudenten die aan een verhandeling werken. De bibliotheekverantwoordelijken ontkennen intussen niet dat er een probleem is met te veel bezoekers en forse wachttijden, maar plannen om het aantal bezoekers te beperken zijn niet aan de orde. Wel worden folders uitgedeeld waarin studenten worden doorverwezen naar andere mogelijke bibliotheken. De bibliotheek bevestigde ook dat de directeuren "performance bonuses" krijgen op basis van het aantal bezoekers.
De British Library wordt beschouwd als een van de belangrijkste onderzoeksbibliotheken ter wereld, met meer dan 150 miljoen titels waaronder de Magna Carta. De bibliotheek heeft 625 kilometer plankruimte, die elk jaar met 12 kilometer toeneemt. De legendarische Reading Room van de bibliotheek, die in 1857 opende in de vroegere British Libraryruimte in het British Museum, kreeg destijds onder meer Karl Marx, George Bernard Shaw, Virginia Woolf en Charles Dickens over de vloer, die er aan hun boeken laboreerden. De British Library betrok het nieuwe gebouw in 1998. (DL) [foto London Tourist Board]

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home