woensdag 16 april 2008

Nieuwe adem voor Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs

Op het Antwerpse Stadhuis wordt morgen het vernieuwde Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs vzw (GVM) boven de doopvont gehouden. Het genootschap, dat vijf jaar geleden door Bob Mendes werd opgericht, kende al enige tijd een sluimerend bestaan, maar is nu van plan de Vlaamse misdaadliteratuur uitdrukkelijker te affirmeren. Een herlancering drong zich daarom op. Ook de website is danig opgefrist. Volgens het persbericht wil het GVM bewijzen dat "hoogstaande spannende romans literatuur zijn" en zal "de stereotypering van het misdaadgenre" bestreden worden. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens en Cultuurschepen Patrick Heylen wonen de heroprichting bij.
Mieke de Loof, auteur van misdaadromans als het met de Hercule Poirotprijs bekroonde Duivels offer en Labyrint van de waan, is de nieuwe voorzitter van de vereniging. De vereniging kondigt aan dat ze "als partner kan onderhandelen met organisaties als het Vlaams Fonds voor de Letteren." Ze vraagt ook aandacht voor de diversiteit van het misdaadgenre en beijvert zich ervoor dat niet enkel de grote namen in the picture komen te staan. Volgens De Loof zou Carlo van Baelen van het Vlaams Fonds voor de Letteren vorig najaar tijdens een colloquium hebben toegezegd "misdaadauteurs bij aanvragen van beurzen net zo te behandelen als literaire auteurs", aldus De Loof in Boekblad.
"Schrijven is een eenzame bezigheid", luidt het verder. "Het GVM-vzw wil informele contacten tussen misdaadauteurs aanmoedigen door onder andere evenementen en uitstappen te organiseren." Tenslotte wordt benadrukt dat "misdaadliteratuur het kwade in de samenleving onderzoekt" en daarom verdedigt de organisatie "het recht op vrije meningsuiting en verzet [ze] zich tegen iedere vorm van censuur." (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home