zondag 27 april 2008

Jan Leyers copresentator van nieuw tv-boekenprogramma Canvas en VPRO

Er is stilaan meer duidelijkheid over het literaire boekenprogramma dat Canvas in coproductie gaat maken met de Nederlandse omroep VPRO. NRC-Handelsblad meldt dit weekend dat de presentatie in handen komt te liggen van de Vlaming Jan Leyers (foto) en van de Nederlandse popjournalist Leon Verdonschot, die in Nederland ook De Nationale Wetenschapsquiz presenteerde. Jan Leyers maakte op Canvas onder meer de reeksen De Schaduw van het Kruis en De Weg naar Mekka en presenteerde eerder al het gespreksprogramma Nachtwacht. Onlangs was er de reünie van zijn groep Soulsister. Eerder circuleerde ook de naam van schrijver Oscar van den Boogaard als co-presentator maar Canvas zag uiteindelijk geen heil in hem.
De eerste acht uitzendingen van het programma zijn voorzien in het najaar 2008 en komen op zondagavond op beide zenders. Het voorlopig nog titelloze boekenprogramma zou thematisch van opzet zijn, met onderwerpen als 'liefde' en 'dood' "waarbij naar overeenkomsten en verschillen tussen opvattingen van Nederlandse en Vlaamse auteurs wordt gezocht." Coördinator van Nederland 2 Lennart van der Meulen drukt de hoop uit op "een literair Holland Sport” waarin „op een Hard Gras-achtige manier” met auteurs over boeken wordt gesproken.
De VPRO heeft enige ervaring met boekenprogramma's: tussen 1983 en 1992 liep er het legendarische programma Hier is ....Adriaan van Dis en tussen 1997 en 2002 presenteerde criticus Michael Zeeman er Zeeman met Boeken. Zie onze eerdere berichten over het project hier en daar. (DL)

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home