dinsdag 29 april 2008

Boekenvak boerde goed in Vlaanderen, met dank aan Harry P.

De brancheorganisatie Boek.be pakt vandaag uit met triomfantelijke cijfers over het boekenvak in Vlaanderen. Uit een marktonderzoek dat ze liet uitvoeren door TNS media valt af te leiden dat de boekenverkoop (import en eigen uitgeverijen) vorig jaar met 8 procent is toegenomen, met een omzet van 124,1 miljoen euro in 2006 naar 133 miljoen euro in 2007. Niet geheel verwonderlijk is dat de verschijning van Harry Potter en de relieken des doods hiervoor mee verantwoordelijk is. Het boek is ook het meest verkochte boek in Vlaanderen.
Het aantal verkochte boeken nam toe met 6 procent tot 11 miljoen exemplaren, waarvan drie miljoen strips. Toch koopt een Vlaams gezin jaarlijks slechts het schamele aantal van 4 boeken per jaar. Over het algemeen zijn literatuur, spanning en romantiek het populairst.
Vooral de kinder- en jeugdboeken maken een uitstekende beurt: de verkoop ging er met 28 procent de hoogte in. Ook reisboeken (+22 %), lifestyleboeken (4,5 %) en kookboeken (4 %) gaan er op vooruit. De boekhandel realiseerde een verkoopstoename met 10 procent, tot 80 miljoen euro.
In de toptien van meest verkochte boeken stond, zoals gezegd, Harry Potter en de relieken des doods onbedreigd aan kop met 98.243 exemplaren, gevolgd door SOS Piet, het kookboek van Piet Huysentruyt. Qua literatuur prijkt niet verbazingwekkend het 'leesclubsucces' De Vliegeraar van Khaled Hosseini op de vierde plaats met 49.991 exemplaren, terwijl zijn Duizend schitterende zonnen op acht staat met 34.424 exemplaren. Dimitri Verhulst sluit de toptien af met De helaasheid der dingen en 31.585 verkochte exemplaren. Opmerkelijk is dat de nieuwe Harry Potter in hardcover 33.466 exemplaren verkocht. Ook thrillerauteur Pieter Aspe figureert met twee titels in de top tien.
In vergelijking met Nederland (plus 7,5 %) is de omzetstijging in Vlaanderen (plus 8 %) dus lichtjes beter, maar Nederlanders kochten per gezin in een vergelijkbare periode gemiddeld wel 6,4 boeken per jaar ten opzichte van 4 boeken in Vlaanderen. Zie meer gegevens bij deredactie.be. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home