zondag 16 maart 2008

Vliegtuig van Antoine de Saint-Exupéry werd neergehaald door Duitse ‘bewonderaar’

Na ruim zestig jaar van speculaties komt er klaarheid in één van de grootste mysteries uit de Franse literatuurhistorie. De auteur van Le Petit Prince en piloot Antoine de Saint-Exupéry, die op 31 juli 1944 in duistere omstandigheden met zijn vliegtuig boven de Middellandse Zee verdween, blijkt te zijn neergehaald door een jachtpiloot van de Duitse Luftwaffe. Na vierenzestig jaar stilte treedt de intussen 88-jarige Duitse vliegenier Horst Rippert uit de schaduw in een eerstdaags te verschijnen boek, waarin de verdwijning van Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) tot op het bot is uitgespit. Rippert gaf dit weekend al zijn versie van de feiten in de krant La Provence.
De destijds 24-jarige Rippert gold als een befaamd Duits jachtpiloot met 28 luchtgevechtoverwinningen op zijn actief. Eind juli 1944 was hij een van de laatste in de Franse Provence gelegerde Duitse jachtpiloten. Met zijn Messerschmitt ME-109 stuitte hij op 31 juli 1944 voor de kust van Toulon op een verkenningsvliegtuig van het type Lightning P-38. “Nadat ik het vliegtuig een tijdlang volgde, wilde het van geen wijken weten. Ik heb toen op de vleugels geschoten en het is meteen in zee gestort. De piloot heb ik niet gezien. Pas achteraf vernam ik dat het om Antoine de Saint-Exupéry ging.” Rippert, die later aan de slag ging als (sport)journalist bij de Duitse televisie-omroep ZDF, koesterde 64 jaar zijn geheim: “Als ik had geweten dat Saint-Exupéry in dat vliegtuig zat, zou ik niet hebben geschoten. Nee, niet op hem. Want tijdens onze jeugd verslonden we allemaal zijn boeken. Hij wist op een bewonderenswaardige wijze de gedachtenwereld en gevoelens van piloten te vatten. Bij velen van ons heeft hij de roeping om piloot te worden aangewakkerd.” De Saint-Exupéry schreef onder meer in Courrier Sud (1928) en Vol de nuit (1931) op licht heroïsche wijze over het vliegeniersleven. Voor de oorlog – waarin hij zich aansloot bij het verzet – maakte hij talloze nachtelijke postvluchten naar Afrika en Zuid-Amerika.
Horst Rippert kon pas worden geïdentificeerd na een langdurig onderzoek van de Marseillaanse duiker Luc Vanrell en Lino von Gartzen, een specialist in het opsporen van tijdens de oorlog vermiste vliegtuigen. In 1998 kreeg de queeste naar de verdwijning van de Saint-Exupéry een nieuwe impuls door de vondst van zijn schakelarmband voor de kust van Marseille. Twee jaar later trof Vanrell wrakstukken aan van een Lightning P-38. Die kon worden geïdentificeerd als het toestel van de auteur van De kleine prins. Nog drie jaar later werd het wrak met behulp van een gespecialiseerde firma boven water getild. Een aantal aanwijzingen oriënteerden het onderzoek richting Duitsland. Toen Vanrell en Von Gartzen uiteindelijk bij Rippert belandden, gaf die meteen toe dat hij Saint-Exupéry had neergeschoten: “Je kunt ophouden met zoeken, ik ben het die Saint-Exupéry heb neergehaald.” Rippert is overigens de broer van de onlangs overleden zanger Ivan Rebroff (Hans Rolf Rippert). De zoektocht van Vanrell, opgetekend door journalist Jacques Pradel, wordt gedocumenteerd in het volgende week te verschijnen boek Saint-Exupéry, l'ultime secret (Editions du Rocher).
Sinds de verdwijning van Saint-Exupéry, die aan het eind van de oorlog gelegerd was op een luchtmachtbasis in Corsica, circuleerden de wildste geruchten over zijn dood, gaande tot speculaties over een zelfmoord. De brokstukken van zijn Lightning P-38 zijn sinds 2004 te bekijken in het Musée de l’Air et de l’Espace in Le Bourget. Zie meer details bij Le Monde en Le Point.

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home