zondag 9 maart 2008

Verkiezing 'Mooiste Kinderboek Aller Tijden' nadert ontknoping

Nog tot 15 maart kan jong en oud stemmen op een van de tien finalisten in de verkiezing van het ‘Mooiste Kinderboek Aller Tijden’. De zoveelste grote lezersvolksraadpleging, naar aanleiding van de Jeugdboekenweek 2008 met als thema ‘Mooi’, wordt georganiseerd door Stichting Lezen en het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken. Een eerste ronde werd gehouden tussen Driekoningen en Valentijn. Toen brachten meer dan 16.000 lezers een stem uit.
De lijst valt op door zijn variatie. Bij de tien boeken zitten internationale klassiekers als Astrid Lingrens Pippi Langkous (1945), zowel Matilda als De GVR van Roald Dahl (1988) en Fantasia van Geronima Stilton. Ook de Nederlandse groten zijn vertegenwoordigd met Kruistocht in spijkerbroek (1973) van Thea Beckman en Pluk van de Petteflet (1976) van Annie M.G. Schmidt. Daarnaast zijn ook de recente maar tijdloze prentenboeken Heksenfee (1999) van Brigitte Minne en Carll Cneut, Eefje Donkerblauw (1992) van Geert De Kockere en Lieve Baeten en De oma van Jules (1999) van Annemie Berebrouckx genomineerd. En natuurlijk kon ook het eerste Potter-boek van J.K. Rowling niet ontbreken, Harry Potter en de Steen der Wijzen (1997). Welk boek zich voortaan het Mooiste Kinderboek Aller Tijden mag noemen, wordt op 16 maart bekendgemaakt.
Vorig jaar werd in Groot-Brittannië een gelijkaardige verkiezing gehouden. Toen werd Philip Pullman met Northern Lights met de titel beloond. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home