zaterdag 8 maart 2008

Schrijvers herdenken vijfde verjaardag van Amerikaanse inval in Irak

De Brusselse literaire organisatie Het Beschrijf plant een literaire wake naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de Amerikaanse inval in Irak. Samen met het Brussells Tribunal en een groep van zeventig schrijvers, denkers en kunstenaars uit binnen- en buitenland wordt de humanitaire crisis herdacht die ontstond nadat in de nacht van 19 op 20 maart 2003 het Amerikaanse leger en zijn bondgenoten de eerste doelwitten in Bagdad bombardeerden.
De literaire wake vindt plaats op 19 maart vanaf 20 uur tot middernacht in Passa Porta, met een debat, getuigenissen van Iraaks-Belgische kunstenaars, muziek en natuurlijk ook veel schrijvers. Nicky Aerts (VRT) debatteert onder meer met Rik Coolsaet, hoogleraar internationale politiek (UGent), Anne Morelli (historica ULB), Lieven De Cauter (filosoof en medeoprichter van het BRussells Tribunal), het platform tegen de oorlogslogica van de VS en Jean Bricmont is fysicus en filosoof (UCL). Iraakse kunstenaars en schrijvers (waaronder Taher Alwan) praten over hun land, fotograaf Karim Abraheem, die in 1980 naar België vluchtte en pas onlangs naar zijn geboorteland terugkeerde, toont tot 13 april foto’s van Iraki's in hun dagelijkse, schijnbaar vreedzame omgeving.
Meer dan 70 auteurs uit binnen- en buitenland bezorgden Berichten aan de Bevolking, waarin een literaire reflectie op deze verjaardag zit vervat. Op de Literaire Wake zullen onder meer Gie Bogaert, Kurt De Boodt, Johan de Boose, Frank De Crits, Didi de Paris, Mustafa Kör, Bart Koubaa, Xavier Roelens, Peter Theunynck, Serge van Duijnhoven, Peter Holvoet-Hanssen en Annelies Verbeke voorlezen. Verder hebben auteurs als Nobelprijswinnaar Harold Pinter, Richard Powers, Tariq Ali, Paul Verhaeghen, Saskia De Coster, Kamiel Vanhole, Koen Peeters, Rachida Lamrabet en Paul Bogaert een literair statement ingezonden.
Ook een aantal Vlaamse cultuurhuizen engageren zich in de week van 17 tot 23 maart voor een aantal herdenkingsacties met kunstenaars en intellectuelen in Gent (Vooruit), Antwerpen (Monty) en in de Brusselse Cinema Nova. Ook is er op 22 maart in samenwerking met Vredesactie een “literaire wandeling” rond het NAVO-hoofdwartier in Evere. [foto: een van de deelnemende auteurs Serge van Duijnhoven]

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home