vrijdag 14 maart 2008

Parijse Salon du Livre opent onder hoogspanning na Arabische boycot

Gisterenavond is in Parijs het Salon du Livre geopend, zowat de grootste Franstalige boekenbeurs van de wereld, jaarlijks goed voor zowat 180.000 bezoekers. De opening vond plaats in een gespannen atmosfeer, na de boycot van een tiental Arabische landen (waaronder Iran, Saoedi-Arabië, Marokko, Tunesië en Libanon) vanwege het feit dat de Israëlische literatuur dit jaar de eregast is. De oproerpolitie was veiligheidshalve ter plekke aan de ingang van het Salon dat geopend werd door de Israëlische president Shimon Peres. Een dertigtal personen betoogden onder het scanderen van "Israël assassin." Toen Peres aankwam, verhevigde het getouwtrek. Later ontstond in de zaal enige paniek toen een paneel van de officiële stand van Israël onder het gedrang van fotografen naar beneden kwam en ook op de Israëlische president en de minister van Cultuur tuimelde. Veiligheidsagenten konden het paneel (met daarop de woorden Israël in het Hebreeuws) stutten en tegenhouden, zodat Peres aan ernstige verwondingen ontkwam, aldus Le Monde (zie hier de beelden).
De Franse filosoof Bernard Henri-Lévy, het intellectueel geweten van de natie, protesteerde al tegen de boycot en riep de Fransen op om massaal naar de beurs te komen om zo te weigeren mee te stappen in "de logica van boycotters en boekverbranders." Ook Le Monde sprak van "een gijzelname van de literatuur." Veel waarnemers vinden dat door de boycot politiek en literatuur op één hoopje worden gegooid. Palestijnse groeperingen in Frankrijk zijn gematigder: zij dringen eerder aan op deelname aan het Salon, om zo hun stem te kunnen laten horen. Tot de Israëlische literaire gasten behoren Aharon Appelfeld, David Grossmann, Etgar Keret, Alona Kimhi, Meir Shalev, Amos Oz en Avraham B. Yehoshua. Tijdens een bijeenkomst 's avonds haalde Shimon Peres overigens nog zwaar uit naar de Arabische landen: "S'ils boycottaient seulement les livres, mais ce qu'on ne leur pardonnera jamais, c'est qu'ils boycottent les dix commandements, y compris "Tu ne tueras point". Interessant detail: de eregast op de latere London Book Fair is de Arabische wereld. Niet bekend is of Israël plannen heeft om de beurs te boycotten.
Voor een overzicht van de controverse, biedt France 3 een leidraad en zie ook hier. Le Figaro geeft een panorama van de voornaamste evenementen, waaronder de wereldpremière van de nieuwe graphic novel Breakdowns van Art Spiegelman. Ook de digitalisering van het boek krijgt veel aandacht op het Salon. Libération maakte gisteren een speciale editie van zijn krant, die volledig door schrijvers werd volgepend, zie hier een filmpje over de voorbereidende vergadering waar vooral door elkaar heen gekakeld werd. Door distributieproblemen werd de krant op veel plaatsen in Frankrijk niet verspreid. Het weekblad L'Express houdt tijdens het Salon een weblog bij. Nog meer achtergronden bij TV5 en verslaggeving en beschouwingen ook bij The Times en de International Herald Tribune. [foto: de Israëlische president Shimon Peres omhelst de Israëlische schrijver Amos Oz op het Salon du Livre]

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home