zaterdag 15 maart 2008

Papierman(d) - aflevering 39

Sporadische opduikende rubriek met voor u geselecteerde literaire links van allerlei pluimage:
**The Guardian buigt zich over remedies tegen de onschadelijkste aller ziekten: literaire indigestie.
**Diezelfde krant heeft een serie lopen over de Great Poets. Andrew Motion stelt Philip Larkin voor. In de Guardian Review staat een portret van Booker Prizelaureate Anne Enright.
**The Friends of Coleridge hebben een website uit de grond gestampt waar ze de lopende discussie voeden over het feit of Coleridge in 1821 nu al dan niet Faust heeft vertaald.
**Hoe iemand er boeken uit zijn pen kan wrochten, is een raadsel, maar toch blijkt het mogelijk: een blik in de - gelukkig tijdelijke - schrijfkamer van Charlotte Mendelson.
**Michael Henderson reflecteert in The Telegraph over leesritme en hoeveel boeken we per week kunnen verstouwen. Hij houdt een verdoken pleidooi voor slow reading én aandachtig lezen: Life's too short to read five novels a week.
**In The Times Literary Supplement overschouwt Julian Barnes de Correspondance V janvier 1876- mai 1880 van Gustave Flaubert: Gustave Flaubert's last letters. Paul Theroux begraaft zich (eveneens in The Times) in leven en werk van Georges Simenon: Georges Simenon, the existential hack.
**De Revue electronique de littérature française RELIEF komt met een bijzonder interessant themanummer over Paris, lieu de mémoire met onder meer dit stuk van Manet van Montfrans over de verbanden tussen La Divina Commedia van Dante en Dans le café de la jeunesse perdue van Patrick Modiano.
**De Franse schrijver uit de Minuit-stal Eric Chévillard houdt sinds enige tijd een uitgepuurd weblog bij: L'autofictif.
**Zondag start in Frankrijk een ambitieus (betalend) nieuwsmediaproject: Mediapart, waarbij de vroegere Le Monde-man Edwy Plenel de drijvende kracht is.
**Het tijdschrift Lire stelde, naar aanleiding van het Parijse Salon du Livre, een uitgebreid dossier samen over literatuur uit Israël. Zie ook Le Nouvel Observateur voor tal van achtergronden.
**In datzelfde weekblad ook een recensie van de nieuwe roman van Anna Gavalda, La Consolante.
**Op de Leipziger Buchmesse is het "Größtes hörbares Lyrikprojekt Deutschlands" voorgesteld, zie de Frankfurter Rundschau. Het omvat 1.100 gedichten uit ruim 900 jaar Duitse poëzie.
**Die Zeit portretteert Geert Mak naar aanleiding van zijn bekroning met de Leipziger Buchpreis zur europäischen Verständigung, die hem deze week werd overhandigd: Der Geschichtenerzähler.
**De Nederlandse fotografe Keke Keukelaar maakte naar aanleiding van de Boekenweek en op uitnodiging van de Drvkkerij in Middelburg Zilveren Schrijvers, een serie portretten van "de stamoudsten van de Nederlandse literatuur". Daar worden ze tentoongesteld tot 12 april. Er is ook een fotomap van de beelden verkrijgbaar. De indringende portretten zijn te bekijken bij NRC , bij Meander en op haar website. Zie hiernaast de foto die Keukelaar maakte van Gerrit Kouwenaar.
**In NRC-Handelsblad hield Benno Barnard onlangs een pleidooi voor een Taalunie "die daadwerkelijk opkomt voor het Nederlands".
**Arjan Peters beschouwt in de Volkskrant de net verschenen briefwisseling tussen W.F. Hermans en Gerard Reve: Verscheur deze brief! Ik vertel veel te veel. In diezelfde krant bespreekt Aleid Truijens de biografie van Nico Keuning over Bob den Uyl: Een zeker onbehagen: Reiziger met vliegangst en pleinvrees.
**In Het Parool een bespreking van Schrijvers gaan niet dood, het interviewboek van Margot Vanderstraeten met oude Nederlandse en Vlaamse schrijvers en omlijst met foto's van Stephan Vanfleteren. Ook een korte recensie van Otto de Kats roman Julia.
**J. Bernlef, onderworpen aan de tien geboden in Trouw: 'Ik hoef niets meer te bewijzen, dat scheelt.'
**Peter Terrin in Knack over de schaarse aandacht in Vlaanderen voor de Nederlandse Boekenweek: "Kennelijk acht Nederland, en meer in het bijzonder de CPNB, de stichting ter promotie van het Nederlandse boek, het niet opportuun om, samen met Boek.be, de literaire ophef ook ten zuiden van de grens te veroorzaken, waar men nochtans vlot Nederlands kan lezen. Dit jaar echter hebben zij Tom Lanoye en Will Tura versierd om mede de plechtige opening van het Boekenbal te verzorgen. Misschien een schuchtere poging tot toenadering? Of toch een onbeschaamde blijk van laatdunkendheid - kort dan maar de nar en de troubadour?"
**Een te volgen blog over allerlei letterkundige waren: Artistiek Bureau, vaak over "incourante boeken en niet in zwang zijnde schrijvers".
**In Oostende vindt op 29 maart een literair-muzikale marathon plaats over de Beatpoets, met onder meer Frank Albers, Christophe Vekeman (van wie zojuist de nieuwe roman Lege jurken is verschenen), Hagar Peeters, Simon Vinkenoog en Jules Deelder. De organisatie is in handen van Vrijstaat O. [schilderij: Edward Hopper, Compartment]

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home