donderdag 27 maart 2008

Omstreden Hemingway-standbeeld in Oostenrijks skidorpje dan toch onthuld

In het Oostenrijkse skidorpje Schruns wordt na veel gepalaver het langverwachte standbeeld voor Ernest Hemingway (1899-1961) dan toch geplaatst, zo bericht Der Standard. Hemingway bracht tussen 1924 en 1926 twee winters door in het dorpje in de Voralberg, en schreef er onder meer de roman The Sun Also Rises (Fiesta), die in 1927 voor zijn grote literaire doorbraak zou zorgen. De Amerikaan kon het zich niet veroorloven naar mondainer skioorden als Chamonix of Sankt Moritz te trekken, maar vond het Hotel Taube niettemin “behaaglijk en een goede plaats om te werken”.
Nadat fan en journalist Günther J. Wolf – die over Hemingway en de Oostenrijkse link het boek Silvretta Connection voorbereidt – vorig jaar zijn plan voor het standbeeld op het gemeenteplein ontvouwde, brak in het dorp protest los. Een van de felste tegenstanders was Horst Hefel, een voormalig gemeenteraadslid van de extreemrechtse partij FPÖ. Hefel vond het niet kunnen dat iemand die beweerde 122 Duitse soldaten te hebben omgebracht, een standbeeld in Oostenrijk kreeg. Hij startte een brievencampagne tegen wat hij “de oorlogsmisdadiger” noemde. Daarop besliste de burgemeester om een “Nachdenkpause” in te lassen, om de gemoederen te bedaren. Hefel baseerde zich naar eigen zeggen op het Duitse Wikipedia-artikel over Hemingway. Daarin wordt een brief van Hemingway aangehaald waarin hij beweerde in de Tweede Wereldoorlog 122 Duitse soldaten te hebben vermoord.
Of Hemingway zo’n bloeddorstige killer was en hij als “embedded journalist” bij de geallieerden inderdaad de wapens heeft opgenomen, is het voorwerp van gewichtig én lopend historisch onderzoek, zie onder meer hier. Hemingway schreef in een andere brief immers dat hij 26 soldaten had gedood. Het blijft zeer de vraag of de Nobelprijswinnaar, die voor een aandikkend leugentje meer zijn hand niet omdraaide, ook maar één mensenleven op zijn geweten had. Zie ook de berichtgeving hier en hier. (HC – Foto: de jonge Hemingway met zijn gezin in Schruns)

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home