vrijdag 21 maart 2008

Nederlandse dichter Ed Leeflang (78) overleden

Op 78-jarige leeftijd is voorbije maandag in Amsterdam de dichter Ed Leeflang overleden, zo laat zijn uitgever De Arbeiderspers vandaag weten. Leeflang, die al lange tijd ernstig ziek was, koos zelf zijn moment van overlijden. Volgens de uitgeverij is hij "een dichter die, wars van grote woorden en avantgardisme, een toegankelijke, maar daarom niet minder subtiele en precieze poëzie schreef die ook in de literaire kritiek op grote waardering mocht rekenen"
Leeflang werkte in de journalistiek en in het onderwijs. "De sporen van dat leraarsbestaan zijn in Leeflangs poëzie volop aanwezig, net zoals het thema van het 'beschadigde' kind. Leeflang is behalve van twee zonen de vader van een geestelijk gehandicapte dochter", zo meldt de uitgeverij.
Hij debuteerde in 1979 met de bundel De hazen en andere gedichten, waarvoor hij in 1980 al de Jan Campertprijs kreeg. Leeflangs latere werk zoals Bewoond als ik ben (1981), Op Pennewips plek (1982) en Late zwemmer (1992) haalde hoge oplages. In 1991 ontving Leeflang de Adriaan Roland Holst-penning, een oeuvreprijs. "Toch heeft hij zich nooit een officiële of gesitueerde letterkundige gevoeld", meldt De Arbeiderspers. Van nieuw werk is het de laatste jaren niet meer gekomen: "Hoe hoog de kwaliteit daarvan door anderen ook werd ingeschat. Toch was een nieuwe bundel, waaraan hij de laatste tijd nog heeft gewerkt met Tom van Deel en Judith Herzberg, nagenoeg gereed. Tot een volledige afronding daarvan is het niet meer gekomen."
In 1999 verscheen een bloemlezing uit zijn werk onder de titel Sleutelbos. Gedichten uit zeven bundels. Zijn laatste reguliere bundel was Liereman uit 1996. Leeflang is vrijdag gecremeerd. Hij wordt beschouwd als een echte generatiegenoot van de onlangs ook gestorven Jan Eijkelboom. Zie ook de Leestafel en Kester Freriks in NRC-Handelsblad: Mens ontwricht door een gedicht.

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home