woensdag 12 maart 2008

Nederlandse auteur Jacques Kruithof (60) overleden

Vorige week is in Amsterdam de Nederlandse auteur Jacques Kruithof (°1947) op 60-jarige leeftijd aan slokdarmkanker overleden. Het nieuws raakte pas nu bekend. De neerlandicus en literatuurdocent Kruithof verdiende zowel zijn sporen als prozaïst, essayist en dichter. Hij was jarenlang verbonden aan het tijdschrift Vrij Nederland en schreef regelmatig voor het Nieuw Wereldtijdschrift van Herman de Coninck.
Tot zijn bekende studies behoren De bewoonde wereld (1972) over poëzieinterpretatie en onder meer de essaybundels Zegge en schrijve (1974), Vertellen is menselijk (1977) en Het oog van de meester (1979), evenals Hoe ik om het leven kwam en andere essays (1985). Met het boek Gezicht op Proust (1993) publiceerde hij een handleiding bij het lezen van Marcel Proust A la recherche du temps perdu. In 1988 had hij onder de titel De rijkdom van het onvoltooide al een gewaardeerde introductie geschreven bij de vertaling van Robert Musils De man zonder eigenschappen.
In 1984 debuteerde hij als dichter met de bundel Slaapvertrek. Kruithof heeft een flink aantal, vaak historische romans op zijn naam staan waaronder Het lied van de houtduif (1989), de bijna als memoires geconcipieerde Het slotfeest (2004), Schildersverdriet (2005) en Hellewicht (2007), die langzaamaan steeds minder succes bij het lezerspubliek kenden. In 2006 publiceerde hij bij zijn uitgever Atlas nog het pamflet Je moet niet doen of alles hetzelfde is. Daarin haalde hij uit naar het egalitarisme in de kunsten, waar volgens Kruithof postmodernisten en populisten erop aansturen de hiërarchie in cultuuruitingen overbodig te maken. Elsbeth Etty besluit haar necrologie in NRC-Handelsblad als volgt: "In Het slotfeest verzucht de hoofdpersoon: „Gesteld dat mij te zijner tijd een lucide sterfbed gegund is, een laatste ‘rendez-vous met zichzelf’, om met Proust te spreken (dus niet: het verkeerde vliegtuig, een hartstilstand in de boekwinkel, een slangenbeet in donker Afrika) – ik zou willen dat mijn leven zich dan aftekent als een consistent verhaal, want dan zou ik vinden dat mijn leven ‘zin’ heeft gehad. Een soort van zin.” Volgens zijn vrouw Rosita Wouda, is Jacques Kruithof zo’n lucide ‘rendez vous met zichzelf’ gegund geweest." [foto Jacques Kruithof: Chris van Houts]

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous J.Z. Herrenberg said...

Ik bewaar goede herinneringen aan Jacques Kruithof als criticus. Een intelligent en beschaafd mens.

woensdag, maart 12, 2008 11:21:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home