woensdag 12 maart 2008

Mecenas schenkt 100 miljoen dollar aan New York Public Library

Voor de restauratie en uitbreiding van zijn gebouw aan de Fifth Avenue en 42nd Street krijgt de New York Public Library van financier Stephen A. Schwarzman een gift van 100 miljoen dollar, zo meldt The New York Times. Het gebouw zal naar de man worden vernoemd. De restauratie, die tegen 2014 klaar moet zijn, past in een volledige herschikking van de verschillende filialen van de NYPL. De totale kostprijs wordt geraamd op 1 miljard dollar, en zal voor een kwart door de stad worden opgehoest. De rest komt van de gecontesteerde verkoop van bibliotheekgebouwen en andere privédonateurs. Bedoeling is een open bibliotheek te bouwen in de kelderverdiepingen van het bestaande gebouwen die nu nog als stockageruimte wordt gebruikt, en de bibliotheek aan de veranderde informatiewereld aan te passen. Er komen vele computers en draadloos internet in het volledige gebouw. De nieuwe magazijnen komen onder het aanpalende Bryant Park. Elders in de stad komen twee nieuwe NYPL-filialen.
Schwarzman verzamelde zijn fortuin op Wall Street en is een van de belangrijkste mecenassen van de culturele wereld in the big A, ook al deed de financiële crisis van de laatste maanden zijn fortuin danig afkalven. Het initiatief van Schwarzman past in een lange Amerikaanse traditie van bibliotheken en musea die naar hun gulle weldoeners worden genoemd.
De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg reageerde verheugd op de gift en schuwde de grote woorden niet: "Hiermee geeft Steve terug aan stad waar hij ook zoveel van kreeg, en helpt hij ervoor te zorgen dat New York de culturele en intellectuele hoofdstad van de wereld blijft." Schwarzman zei, even onbescheiden, dat "de bibliotheek mensen met een laag of middelmatig inkomen – immigranten – helpt om hun eigen Amerikaanse droom na te streven". (HC - foto leeszaal NYPL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home