vrijdag 7 maart 2008

Literaire mystificaties volgen elkaar in snel tempo op

De autobiografie van ene Margaret B. Jones, Love and Consequences, die door The New York Times onlangs met lof werd overladen, blijkt verzonnen, zo meldt onder meer de Los Angeles Times. Toen Jones' zus haar foto in een krant zag, rook deze onraad. Love and Consequences gaat over een blanke vrouw met indiaanse roots, die opgroeide bij een zwarte adoptiemoeder en in een jeugdbende in Los Angeles belandde. De auteur, die in werkelijkheid Margaret Seltzer heet, had bovendien een eigen stichting, die zich het lot van jongeren aantrok die uit bendes wilden stappen. Nu trekt The New York Times ook in twijfel of die stichting werkelijk bestaat. De krant vindt alvast geen dossier ervan terug bij de belastingsdiensten.
Nadat enkele dagen geleden het verondersteld autobiografische relaas Survivre avec les loups, van een wolvenkind dat haar gedeporteerde ouders zoekt (zie dit DPM-bericht) eveneens werd ontmaskerd, is dit het tweede geval van literaire mystificatie op korte tijd, en het zoveelste geval van de laatste jaren (zie JT Leroy, James Frey, Benjamin Wilkomirski, Norma Khouri, Helen Demidenko…)
Vele sites proberen het fenomeen ondertussen te duiden. Slate vraagt zich af waarom ‘uitgevers er zo slecht in zijn om verzonnen verhalen te herkennen’. The Washington Post pleit er tegenover al te gretige uitgevers voor om wat meer aan ‘fact checking’ te doen. In The New York Times wordt nagegaan wat de ‘fall-out’ is van deze zaken.
Of is het, om met een andere vermeende schrijver-mythomaan te spreken, ‘much ado about nothing’? Zijn mystificaties niet van alle tijden? Denken we maar aan het wonderlijke Voynich-manuscript, al toegeschreven aan Roger Bacon, John Dee, Edward Kelley en vele anderen. Of het geval van George Psalmanazar, die in de achttiende eeuw beweerde van Formosa (het huidige Taiwan) afkomstig te zijn, maar in werkelijkheid een fabulerende Fransman was. Nadat hij in 1706 toegaf zijn verhaal te hebben verzonnen, werd de man maar uitgever. Zolang de kwalificatie ‘gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ de verkoop van boeken de hoogte injaagt, kan verwacht worden dat we het einde nog niet gezien hebben van literaire bedriegerij. (afbeelding: een begrafenis op Formosa volgens Psalmanazar – HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home