dinsdag 25 maart 2008

Koen Peeters én graphic novel van Marc Legendre op shortlist Libris Literatuurprijs

De boeken die nog kans maken op de Libris Literatuurprijs 2008, de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs, zijn sinds vandaag bekend. Van de achttien titels op de longlist (zie dit eerder DPM-bericht) hield de jury er zes over: Datumloze dagen van Jeroen Brouwers, De literaire kring van Marjolijn Februari, De utopiste van Louise O. Fresco, Sleur is een roofdier van D. Hooijer, Verder van Marc Legendre en Grote Europese Roman van Koen Peeters. Uitgeverij Atlas heeft twee vertegenwoordigers op het lijstje.
Met Legendre en Peeters zijn twee van de vier Vlamingen op de longlist genomineerd. Opmerkelijker is dat ook de graphic novel van Legendre de shortlist haalde. Het is de eerste keer dat een 'getekend' boek zo ver geraakt bij een Nederlandse literaire prijs. Maar als het van NRC-criticus Arjen Fortuin afhangt, is de nominatie van dit boek voor een literaire prijs "flauwekul", zoals hij vrijdag jl. al in NRC schreef. "Precies aan de taal in Legendres boek is namelijk niets te beleven: zijn karakters hebben een feilloos gevoel voor het slappere cliché."
Koen Peeters wordt geprezen vanwege zijn vermogen om met "de ironie de ondraaglijke lichtheid van het bestaan weer draaglijk" te maken. Jeroen Brouwers en Marjolijn Februari staan ook op de shortlist van de Gouden Uil Literatuurprijs, die zaterdag wordt uitgereikt.
Bij de afvallers onder meer - en dat is alleszins een verrassing van formaat - A.F.Th (Het schervengericht), maar ook Anne Provoost (In de zon kijken) en Kristien Hemmerechts (In het land van Dutroux). Aan de Librisprijs is 50.000 euro verbonden. Wie de prijs wint en daarmee Tirza van Arnon Grunberg opvolgt, wordt op 6 mei bekendgemaakt. In Nova valt traditiegetrouw het verslag te bekijken van hoe de zes genomineerden het heuglijke nieuws vernemen.
In zijn juryrapport maakte de jury ook enige kanttekeningen bij de literaire praktijk: "Het intrigeert hoe elementen uit high en low culture door elkaar zijn gaan lopen en elkaar wederzijds bevruchten", zo luidt het onder meer. Enigszins cryptisch wordt eraan toegevoegd: "Deze mix past ook binnen een ruimere grensvervaging. Ze is het gevolg van de democratisering van de cultuur en wordt bijvoorbeeld ondersteund door de idee dat literatuur expressiever wordt bij een multimediaal karakter." Het rapport concludeert: "Dat voor een fictietitel op dit moment een omvang van 260 bladzijden wel het minste lijkt te zijn, desnoods door het corps te vergroten, valt zoals bekend de auteur niet als enige aan te rekenen. Waar dat leidde tot een unieke leeservaring waar zij zelf niet zonder kleerscheuren uit tevoorschijn is gekomen, heeft de jury volop genoten. Het was haar al opgevallen dat er terzijde van de dof geworden alledaagse glitter best wat moois valt te ontdekken" en zijn er "voldoende fraaie rozen." De voorkeur voor de ideëenroman, met Februari en Fresco, is onmiskenbaar, iets wat ook al bij de Gouden Uiljury aan de orde was. Ook zien we weer eens een verhalenbundel (Sleur is geen roofdier) opduiken.
De jury van de Libris Literatuurprijs, die enige zucht naar experiment niet vreemd is, bestaat uit voorzitter Tom de Swaan (lid van raden van bestuur en commissarissen), Klaus Beekman (universitair hoofddocent Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam), Marc Kregting (publicist), Marc Reynebeau (De Standaard) en Fleur Speet (literatuurcritica voor Het Financieele Dagblad).
(DL/HC - foto Koen Peeters - Koen Broos)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home