zaterdag 29 maart 2008

'Het grote uitstel' van Marc Reugebrink krijgt de Gouden Uil Literatuurprijs

Het grote uitstel (Meulenhoff/ Manteau) van Marc Reugebrink (1960) heeft de Gouden Uil Literatuurprijs 2008 gewonnen, een van de belangrijkste Vlaamse literaire onderscheidingen. In de uitreiking in het nieuwe justitiepaleis te Antwerpen, rechtstreeks uitgezonden op Canvas, werd Het grote uitstel door juryvoorzitster Ruth Joos geprezen als een boek dat "is geschreven in een taal die verleidt, verwart en tracht te benaderen. Met woorden die proberen te ontsnappen aan de definitieve betekenis van zichzelf. Het is een boek dat gedurfde keuzes maakt en daar dan voluit voor gaat." De roman vertelt de coming of age van Daniël Rega in de jaren zeventig en tachtig, tijden van punk, koude oorlog en echte en verhoopte revoluties. Reugebrink debuteerde in 1988 met de dichtbundel Komgrond; zijn eerste roman, Wild Vlees, verscheen in 1998. Zes jaar later verscheen zijn tweede roman Touchdown. De Nederlandse auteur woont sinds 1998 in Gent. Zijn boek werd door de verzamelde kritiek niet echt beschouwd als een grote kanshebber.
Reugebrink haalde het van vier andere genomineerden, A.F.Th. met Het schervengericht, Marjolijn Februari met De literaire kring, P.F. Thomése met Vladiwostok! en Jeroen Brouwers met Datumloze dagen. De Gouden Uil is 25.000 euro waard. Vorig jaar ging de prijs naar Tirza van Arnon Grunberg.
Jeroen Brouwers, die zoals hij in 2001 had aangekondigd niet aanwezig was, kreeg wél de Prijs van de Lezer, waarvoor 7.000 stemmen werden uitgebracht. De Jeugdliteratuurprijs ging naar Linus (Lannoo) van Mieke Versyp, Sabien Clement en Pieter Gaudesaboos, de Prijs van de Jonge Lezer naar Koek koek Vos en Haas (Lannoo) van Sylvia vanden Heede en Thé Tjong-Khing. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home