maandag 31 maart 2008

Heisa over verfilming Joe Speedboot deint uit

Vorige week raakte bekend dat de filmproducent IJswater van de rechter een verbod krijgt om het boek Joe Speedboot van de Nederlandse auteur Tommy Wieringa te verfilmen. Ondanks een optie van de producent nam de rechtbank de beslissing omdat Wieringa zich helemaal niet kon terugvinden in het scenario van Heleen Suèr. Wieringa sprak van een "banalisering" van zijn roman. Nu blijkt dat de producent tegen de beslissing in beroep zal gaan, zo signaleert De Volkskrant. Vermoed wordt dat de uitspraak nogal wat consequenties kan meebrengen voor de verhouding tussen literatuur en film en de manier waarop auteurs zich met de verfilming van hun boeken mogen bemoeien.
Regisseur André van Duren haalt in De Volkskrant zwaar uit naar Wieringa: "Een schrijver van een roman heeft te weinig distantie om de kwaliteit van een scenario naar zijn boek te beoordelen. Elke wijze romancier houdt zich erbuiten. Wieringa is op ons gebied een beginneling."
Producent Marc Bary is al even scherp voor de rechterlijke uitspraak en zegt: "Ik ken geen enkele Nederlandse auteur, van Harry Mulisch tot Carry Slee, die een vetorecht heeft bij het maken van een film. Ik denk dat het wenselijk is dat er op korte termijn overleg wordt gevoerd tussen de filmsector en de uitgevers. Dit is in niemands belang. Op deze manier zal geen producent meer een optie op een boek nemen." Producent IJswaterfilms wist destijds een pitch die door uitgeverij de Bezige Bij was uitgeschreven onder zes producenten binnen te rijven. "IJswater Films wist me te overtuigen dat hun versie de beste zal worden. En ze hadden hun naam mee: IJswater. IJswater en Speedboot... Zoiets valt niet te negeren", zo beweerde Wieringa toen. Maar volgens Marina Blok, hoofd drama van de Nederlandse Programma Stichting, die de film mee financiert, toonde Wieringa naderhand weinig betrokkenheid: "Een boekverfilming is een lastige klus, en ook in dit geval zijn we door diepe dalen gegaan. Maar iedereen is blij met het script dat er nu ligt. Alleen Tommy niet. Hij heeft het hele proces van een enorme afstand, met veel dédain bekeken." Regisseur André Van Duren doet er nog een schep bovenop: "Wieringa stelt nu dat wij een stelletje prutsers zijn. Wij hebben de rechten gekocht toen er drieduizend exemplaren van het boek waren verkocht. Nu zijn er driehonderdduizend verkocht. Misschien heeft hij ons nu niet meer zo hard nodig."
Wieringa ontkent dat hij vertragingsmechanismen uitvoerde en zegt dat hij de laatste versie van het filmscript nooit heeft gezien: "Die spookversie waar ze het over hebben, die is nooit aangeboden bij mij, de Bezige Bij of bij mijn advocaat."Wieringa concludeert: "Geloof me, ik wil ook het liefst een film. Het lijkt me fantastisch: een première met een bevallige actrice en een glaasje champagne. Maar liever geen film dan ‘de spectaculaire feel good film’, waarvoor het filmfonds het groene licht heeft gegeven. Daar zou ik zelf nooit naartoe gaan."
De tijd schijnt echter te dringen om het project weer scheep te trekken. "Als binnenkort niet met de opnamen wordt begonnen, zal het Filmfonds de subsidie (2,6 miljoen euro Telescoopgeld, op een totaal beoogd budget van 3,6 miljoen euro) terugtrekken en een ander project uitkiezen, zo zegt Filmfondsdirecteur Toine Berbers in De Volkskrant. "Wij kunnen weinig anders doen dan afwachten. Maar dit moet geen jaren duren. Als er geen zicht is op een verfilming, is dat reden om ons geld terug te trekken." Zie ook de berichtgeving bij NRC-Handelsblad: 'Voorlopig geen verfilming meer'. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home