zondag 2 maart 2008

Geloofd en geprezen # 12

Rubriek waarin het literair prijzencircuit in de gaten wordt gehouden:
**De Vlaamse HUMO-journalist Pascal Verbeken ontvangt de M.J. Brusseprijs voor zijn boek Arm Wallonië. De prijs bekroont het beste journalistieke boek 2008. De uitreiking van de prijs (een oorkonde en een geldbedrag van € 5.000) vindt plaats op 10 maart in Amsterdam. Zie ons eerder bericht.
**De minister van Cultuur van de Franse gemeenschap, Fadila Laanan, heeft de Prix triennal de poésie de la Communauté française, goed voor een bedrag van 8.000 euro, uitgereikt aan Jan Baetens (foto) voor zijn werk Cent fois sur le métier, dat in 2004 verscheen bij Les Impressions nouvelles. Jan Baetens is professor aan de Katholieke Universiteit van Leuven en schrijft als Vlaamse dichter in het Frans, zie het bericht in De Morgen.
**De Prix de la première oeuvre, waarde van 5.000 euro, is door dezelfde minister toegekend aan Charly Delwart voor zijn roman Circuit die verscheen bij Seuil (2007).
**De Académie Royale de Langue et de Littérature Françaises de Belgique heeft de in het Frans geschreven Belgische trilogie La Passion et les hommes van Nicole Verschoore, zijnde Les Parchemins de la tour, Le Mont Blandin en La Charrette de Lapsceure bekroond met de Prix Michot voor de kennis van de Vlaamse identiteit in België.
**Noëlla Elpers en Tom Schamp krijgen respectievelijk de Boekenleeuw en Boekenpauw 2008, goed voor 2.500 euro. Het zijn de hoofdprijzen voor het beste en mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek in Vlaanderen. Elpers wordt beloond voor Dolores (Van Goor) en Tom Schamp krijgt de Boekenpauw voor De zesde dag (De Eenhoorn).

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home