zondag 23 maart 2008

Franse ex-premier Dominique de Villepin veilt zijn waardevolle Napoleoncollectie

De Franse voormalige eerste minister Dominique de Villepin, in zijn vrije tijd ook schrijver en historicus, heeft deze week op een druk bijgewoonde veiling in Parijs zijn uitgebreide en waardevolle collectie boeken en brieven omtrent Napoleon Bonaparte van de hand gedaan, zo meldt France International News. In totaal omvatte de Bibliothèque impériale van de Villepin 330 boeken en brieven. De veiling bij Pierre Bergé et associés lokte een heleboel belangstellenden en kopers naar de verkoopszaal en nogal wat toeschouwers moesten aan de deur blijven staan. Volgens de Villepin wilde hij van de Napoleondocumenten af om een "tijdperk in zijn leven af te sluiten" en heeft de verkoop niets met geldzucht te maken. In zijn boeken over de keizer demonstreerde de Villepin hoe Napoleons ondergang ingebakken zat in zijn politiek. De Villepin - die onder vuur ligt omwille van de Clearstreamaffaire waarbij hij zijn rivaal, de huidige president Sarkozy, zou gediscrediteerd hebben - kondigde aan dat hij zijn historische belangstelling nu op de vijftiende en zestiende eeuw gaat richten.
Een aantal topstukken verhitten nogal de gemoederen van de bieders en verzamelaars. De Franse Nationale Archieven veroverden het manuscript van een door Napoleon uitgevaardigd decreet en het Napoleonmuseum in Fontainebleau kon een Engels pamflet tegen Napoleon op de kop tikken, terwijl in de zaal de kreten "Vive l'Empereur" weerklonken. Een aan keizerin Josephine opgedragen almanak, met het zegel van Napoleons broer Louis, haalde 18.500 euro, een almanak met het zegel van Marie-Antoinette bereikte 20.000 euro. De op het eiland Elba geboren privéverzamelaar Marcello Pacini bood hoog op het manuscript van een brief die Napoleon schreef tijdens zijn ballingschap op het eiland. Uiteindelijk slaagde hij erin de brief binnen te rijven voor 14.000 euro, 14 maal hoger dan de startprijs.
Zie Bibliobs voor een interview met de Villepin over zijn Napoleon-afscheid. Op Dailymotion is een kort sfeerverslag te bekijken van de veiling met zelfs een 10-jarige Napoleonfan, die spreekt over het "politieke en militaire genie" van Napoleon en zijn plannen om een Napoleonboek te schrijven.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home