zondag 16 maart 2008

Fantasia’ van Geronimo Stilton verkozen tot Mooiste Kinderboek

De verkiezing van het Mooiste Kinderboek Aller Tijden heeft een verrassende winnaar opgeleverd in de gedaante van een knaagdier met een schrijvend beroep, Geronimo Stilton met Fantasia. Op de tweede plaats eindigde Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt. Derde werd Matilda van Roald Dahl. Er werden 36.000 stemmen uitgebracht via internet, twee derde daarvan door jongeren onder de twintig jaar. In het winnende boek, uitgegeven door Baeckens Books, kunnen lezers ook aan de illustraties ruiken. Algemeen wordt aangenomen dat de dertig boeken over de avontuurlijke muis zijn geschreven door Elisabetta Dami, een Italiaanse uit Milaan. Zie ook hier voor een opmerkelijk document over een juridische geschil tussen Dami en de Stilton Cheese Makers Association over het gebruik van de naam ‘Stilton’.
Uit een analyse van het stemgedrag (met ook veel stemmende ouders) kwam Pluk van de Petteflet naar voren als de favoriet van de lezers boven de 40 jaar. Bij de twintig-dertigjarigen kon Matilda de beste papieren voorleggen.
De lezersraadpleging voor het Mooiste Kinderboek vond plaats naar aanleiding van de zopas afgesloten Vlaamse Jeugdboekenweek 2008 met als thema ‘Mooi’ en was een organisatie van de Stichting Lezen en het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken. De laureaten werd bekendgemaakt in de Boekentoren van de Gentse universiteit. Zie ook ons eerdere DPM-bericht (HC/DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home