woensdag 12 maart 2008

'Eeuwig Jong' Boekenbal zet Nederlandse Boekenweek op de rails

In Nederland is met het traditionele Boekenbal in de Amsterdamse Stadschouwburg de aftrap gegeven van de Boekenweek. Die loopt tot 22 maart en gaat gepaard met een hele rist publicaties, evenementen en schrijverslezingen over het hele land. Dit jaar is het thema Van oude menschen....de letteren en de derde leeftijd, een thema dat verwijst naar het beroemde boek van Louis Couperus.
Eregasten op het 'Eeuwig Jong Boekenbal' waren J. Bernlef, auteur van het in een recordoplage van 960.000 exemplaren verspreide boekenweekgeschenk De pianoman en Renate Dorrestein, auteur van het Boekenweekessay Laat me niet alleen. De voormalige jazzpianist Bernlef opende de boekenweek met een riedeltje op de vleugelpiano. Eerder had de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek de invités vooraf een flesje verjongende badcrème op basis van ezelinnenmelk bezorgd.
Tom Lanoye mocht het openingsprogramma verzorgen onder de titel Lust & Dorst Vervallen Nooit en werd daarbij geassisteerd door Kitty Courbois en Jan Decleir (die onder meer het gedicht Nu nog van Hugo Claus voorlas) en door Will Tura. De Vlaamse bard bracht Ik ben zo eenzaam zonder jou ten gehore. Oudere auteurs konden zich tijdens het bal vervolgens laten oplappen in ’botoxrooms’. Onder de 300 gasten-auteurs vielen natuurlijk de immer presente Harry Mulisch op, evenals een geheel in zilver gehulde Charlotte Mutsaers. Ook Connie Palmen, Jan Siebelink, Yvonne Keuls, Simon Vinkenoog, Hugo Brandt Corstius, Judith Herzberg en Midas Dekkers waren van de partij.
NRC had een liveverslaggever ter plekke, zijn bevindingen lees je hier. En Arjen Fortuin volgde een en ander ook op de voet. Zie ook het verslag in de Volkskrant en diverse foto's op beide sites. In de loop van deze week komen we terug op een aantal boeken die naar aanleiding van de Boekenweek verschijnen.

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home